Απολαυστικά και υγιεινά παξιμάδια πορτοκαλιού που θα αρέσουν σε όλους.
Τα αρώματα πορτοκαλιού θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι.
Η συνταγή δική σας…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗ, ΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Κ. ΠΕΡΡΑΚΗΣ- CRETAN BAKERY, ΦΟΥΡΝΕ ΧΑΝΙΩΝ
ΥΛΙΚΑ
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη κρυσταλλική
Μισό ποτήρι λεμόνι
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα μεσαίο πορτοκάλι ακέρωτο
Μισό ποτήρι αλουσιά (νερό βραστό με 1/3 κ.γ. στάχτη από ξύλο )
Μισό κιλό αλεύρι μαλακό 70% για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέκιν πάουντερ
2 κ. γ. σόδα
ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Σουσάμι
Ελάχιστη καστανή ζάχαρη
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στο ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την αλουσιά, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε αργά αργά το αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη και να «βγουν» τα αρώματα.
Με την ζύμη μας δημιουργούμε μπαστουνάκια
Παράλληλα βάζουμε σε ταψί το σουσάμι και καστανή ζάχαρη στους 140 βαθμούς για 10 λεπτά έτσι το σουσάμι μας θα χρυσίσει.
Πασπαλίζουμε τα μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε λοξά τα μπαστουνάκια για να κάνουμε τα παξιμαδάκια μας.
Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα «παξιμαδίζουμε» στους 140 βαθμούς για 10 λεπτά.
Τα αρώματα πορτοκαλιού θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι.