Η Φολέγανδρος είναι κατά το CNN, το 7 πιο όμορφο νησί της Ευρώπης.
Η Χώρα είναι πανέμορφη, ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία του χθες.
Αυθεντική ομορφιά, καθάρια νερά, θαλασσινές σπηλιές και άρωμα βοτανιών … Γαστρονομικός προορισμός που μόλις ανακαλύψαμε… τυράκια του ονείρου, σουρωτένιες, καλασούνες, λαδένιες, κουλούρες με γλυκάνισο… και ψάρια ολόφρεσκα.
Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο νέος executive chef του κουκλίστικου ξενοδοχείου Vrahos και μας «εμπιστεύεται» την συνταγή του, που έχει άρωμα θαλασσινό.
Xταπόδι με σαλάτα μαυρομάτικα
Από τον Νίκο Μιχαλόπουλο, executive chef του ξενοδοχείου Vrahos, στον Καραβοστάση Φολεγάνδρου
Υλικά
1 χταπόδι μέτριο ολόκληρο περίπου 1200 – 1500 γρ.
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
κόκκους πιπεριού
ελαιόλαδο εκλεκτό
2 ντομάτες μέτριες τριμμένες
200 ml ξύδι
Χυμό λεμονιού
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
ρίγανη
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το χταπόδι σκέτο με τα υγρά του για 2-3 λεπτά.
«Σβήνουμε» με το ξύδι προσθέτουμε την δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.
Βράζουμε τα φασόλια για 50 λεπτά, εξαρτάται πόσο «βραστερά» είναι τα μαυρομάτικα. Προσοχή, τα φασόλια δεν πρέπει να χάσουν το σχήμα τους.
Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και τα βάζουμε σε πιατέλα.
Σε μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, τον άνηθο την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον λεμονοχυμό και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε βάζοντας μια στρώση από την σαλάτα μαυρομάτικων και από πάνω βάζουμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Τέλος πασπαλίζουμε με την ρίγανη και απολαμβάνουμε