Βραχάκια μαύρης σοκολάτας – Ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους

Σοκολατάκια οι μικρές μπουκίτσες σοκολάτας που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. ΄Οταν τρώγονται με μέτρο, έχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να αντισταθούμε και καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Πάντως αν βάλετε τα βραχάκια σοκολάτας  πάνω σε κόκκινο τούλι ή χρωματιστό λεπτό χαρτί και τα “κλείσετε” σε ένα ωραίο κουτί είναι ένα δώρο ευπρόσδεκτο από όλους, κοστίζει ελάχιστα… και έχει την δική σας πινελιά…

  

 

BΡΑΧΑΚΙΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ EXECUTIVE CHEF ΝΑΝΑ ΓΚΑΜΠΟΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας

600 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

600 γρ. αμυγδαλόψυχα ξασπρισμένη

400 γρ. ζάχαρη καστανή

300 ml νερό χλιαρό

50 ml. γλυκόζη

10 ml.  Grand Marnier ή το δικό σας λικέρ πορτοκάλι

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια βαθιά κατσαρόλα.

Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε μισό λεπτό ακόμα.

Ρίχνουμε τα ξασπρισμένα αμύγδαλα στο σιρόπι και με την ξύλινη κουτάλα τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Τα στραγγίζουμε με την σουρωτή κουτάλα.

Στρώνουμε μια αντικολλητική μεμβράνη σε ένα ταψί και βάζουμε τα αμύγδαλα

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 12 λεπτά.

Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια πιατέλα για 2 ώρες.

 

ΓΙΑ ΤΑ BΡΑΧΑΚΙΑ

Κόβουμε την μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια.

Την λιώνουμε στο μπεν μαρί σε βραστό νερό με θερμοκρασία 40ο C.

Αφού λιώσει η σοκολάτα την ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης για να κατέβει η θερμοκρασία.

Την ρίχνουμε σε μεταλλικό μπολ. Μόλις η θερμοκρασία κατέβει στους 29ο προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Με ένα κουτάλι της σούπας μοιράζουμε τα σοκολατάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητική μεμβράνη.

Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα.

Τα βραχάκια μας είναι έτοιμα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Διακοσμούμε την πιατέλα μας με πορτοκάλι ή ακόμα και με τριαντάφυλλα κόκκινα.

Tips

Mπορούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να κάνουμε βραχάκια με σοκολάτα γάλακτος ή και λευκή.

Μπορούμε ακόμα να αντικαταστήσουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα με καραμελωμένα φουντούκια ή φιστίκια.

΄Η ακόμα μοιράζοντας την ποσότητα των ξηρών καρπών έχουμε δύο ή τρεις διαφορετικές γεύσεις.

Απλά είναι ένα παιχνίδισμα γεύσεων και φαντασίας για τις «ξεχωριστές» στιγμές του χειμώνα!