ΣΥΝΤΑΓΗ: Πως κάνουμε το καλύτερο γλυκό τριαντάφυλλο (Μαγιάτικο)

Συνταγή μαγιάτικο γλυκό τριαντάφυλλο

Ο Μάιος είναι από τους ομορφότερους μήνες του χρόνου. Η φύση έχει τον οίστρο της και είναι γεμάτη από πράσινο και άνθη. Όλους  μας γαληνεύει και μας εξυψώνει. Είναι η εποχή που ανθίζουν οι εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές, οι κατά πολλούς μαγιάτικες.

Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Τις βλέπω στο κτήμα να στέκονται ροζανθισμένες και με πιάνει μια ασύστολη επιθυμία να τις μυρίσω, ειδικά το πρωί που δεν έχουν απελευθερώσει ακόμα τα αιθέρια έλαιά τους. Μεθυστικό έως σαγηνευτικό το πρωινό άρωμά τους ξυπνάει τις αισθήσεις και νοερά με ταξιδεύουν σε παραδείσιους κόσμους.

Τυχεροί όσοι έχουν ακόμα τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες  στην αυλή τους, στον κήπο τους ή στον φράχτη τους.

Μεθυστικό έως σαγηνευτικό το πρωινό άρωμά τους ξυπνάει τις αισθήσεις και νοερά με ταξιδεύουν σε παραδείσιους κόσμους. (Κτήμα Μελίτιμος2 - Πέτρου Κεφαλά Πλατύ
Μεθυστικό έως σαγηνευτικό το πρωινό άρωμά τους ξυπνάει τις αισθήσεις και νοερά με ταξιδεύουν σε παραδείσιους κόσμους. (Κτήμα Μελίτιμος2 – Πέτρου Κεφαλά Πλατύ

Εκτός από την ομορφιά και το μεθυστικό τους άρωμα οι εκατοντάφυλες τριανταφυλλιές μας δίνουν ένα από τα καλύτερα αλλά σπάνια γλυκά του κουταλιού. Είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουμε γλυκό τριαντάφυλλο και γι  αυτό θα σας παρουσιάσω βήμα – βήμα μια εξαιρετική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά. Προχωράμε λοιπόν….

dipli1

dipli2
Αριστερά η εκατοντάφυλλη ποικιλία και δεξιά η αρωματική τριανταφυλλιά η δαμασκηνή (Κτήμα Μελίτιμος2 – Πέτρου Κεφαλά Πλατύ

Η αρχική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά έχει ως εξής:

  • 150 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς
  • 50 γραμ. ροδοπέταλα τριανταφυλλιάς rosa damascena (τριανταφυλλιά η δαμασκηνή)
  • 960 γραμ. ζάχαρη
  • 900 γραμ. απόσταγμα νερό ροδοπετάλων τριανταφυλλιάς rosa damascena
  • Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του

Έχω δοκιμάσει αυτό το γλυκό και ομολογώ όμοιό του δεν υπάρχει. Ανεπανάληπτο φυσικό άρωμα τριαντάφυλλου και πρωτόγνωρη γεύση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι από την rosa damascena παράγεται το περίφημο ροδέλαιο (Rose Absolute). Βέβαια ο Πέτρος Κεφαλάς διαθέτει δικές του τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες και rosa damascena. Εμείς όμως που δεν μπορούμε να βρούμε την τριανταφυλλιά την δαμασκηνή ή και αγνό απόσταγμα ροδόνερου, θα κάνουμε μια πιο απλή συνταγή που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ


Υλικά

  1. 200 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς
  2. 960 γραμ. ζάχαρη
  3. 900 γραμ. νερό
  4. Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του
  5. Ένα μικρό κομματάκι ξυλαράκι βανίλια.
Συλλογή εκαταντάφυλλων τριαντάφυλλων
Συλλογή εκαταντάφυλλων τριαντάφυλλων

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το πρωί το αργότερο μέχρι τις 10.00 πμ. μαζεύουμε  τα τριαντάφυλλα. Μετά τις 10.00πμ η τριανταφυλλιά  απελευθερώνει το αιθέριο έλαιό της και έτσι χάνει σε άρωμα το γλυκό μας.

Μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας των τριαντάφυλλων
Μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας των τριαντάφυλλων

Μεταφέρουμε τα τριαντάφυλλα στον χώρο που θα τα επεξεργαστούμε.

Εκατοντάφυλλα τριαντάφυλα στον χώρο επεξεργασίας.
Εκατοντάφυλλα τριαντάφυλα στον χώρο επεξεργασίας.

Αμέσως μετά ξεχωρίζουμε τα ροδοπέταλα από τα κοτσάνια τους.

Με το ένα χέρι πιάνουμε το κοτσάνι και με το άλλο όλα μαζί τα ροδοπέταλα και τραβάμε να ξεχωριστούν.
Με το ένα χέρι πιάνουμε το κοτσάνι και με το άλλο όλα μαζί τα ροδοπέταλα και τραβάμε να ξεχωριστούν.

Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα κάτω λευκά μέρη των ροδοπετάλων και τα πετάμε. Κρατάμε σε ένα καθαρό σκεύος μόνο το πάνω μέρος των ροδοπέταλων.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα κάτω λευκά μέρη των ροδοπετάλων και τα πετάμε. Κρατάμε σε ένα καθαρό σκεύος μόνο το πάνω μέρος των ροδοπετάλων.

Το Β μέρος από τα ροδοπέταλα το κόβουμε και το πετάμε. Το Α μέρος είναι αυτό που χρειαζόμαστε για το γλυκό μας
Το Β μέρος από τα ροδοπέταλα το κόβουμε και το πετάμε. Το Α μέρος είναι αυτό που χρειαζόμαστε για το γλυκό μας

Αφού τελειώσουμε και με το κόψιμο του λευκού μέρους των ροδοπετάλων αμέσως μετά χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό πλένουμε τα ροδοπέταλα.

Πλένουμε τα ροδοπέταλα και τα στραγγίζουμε καλά.
Πλένουμε τα ροδοπέταλα και τα στραγγίζουμε καλά.

Αρχίζουμε να βράζουμε την ποσότητα του νερού και ρίχνουμε την ανάλογη ποσότητα της ζάχαρης.
Αρχίζουμε να βράζουμε την ποσότητα του νερού και ρίχνουμε την ανάλογη ποσότητα της ζάχαρης.

Μόλις αρχίσει και βράζει το μείγμα νερού και ζάχαρης, μετά από δέκα λεπτά βρασμού ρίχνουμε τα ροδοπέταλα
Μόλις αρχίσει και βράζει το μείγμα νερού και ζάχαρης, μετά από δέκα λεπτά βρασμού ρίχνουμε τα ροδοπέταλα

Ρίχνουμε τα ροδοπέταλα και το ξυλαράκι της βανίλιας.
Ρίχνουμε τα ροδοπέταλα και το ξυλαράκι της βανίλιας.

Βράζουμε σε σιγανή φωτια 25 με 35 λεπτά περίπου. Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το γλυκό από την φωτιά.
Βράζουμε σε σιγανή φωτια 25 με 35 λεπτά περίπου. Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το γλυκό από την φωτιά

Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίξουμε δυο με τρεις σταγόνες σε ένα πιάτο και δούμε ότι δεν αλλάζει εύκολα σχήμα η ποσότητα που ρίξαμε. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ!

Ωραίο και αρωματικό!!!
Ωραίο και αρωματικό!!!

Αποστειρώνουμε τα βάζα αποθήκευσης του γλυκού, αφού πρώτα τα πλύνουμε με νερό τα βάζουμε ανάποδα γυρισμένα στον φούρνο σε θερμοκρασία 110 βαθμών Κελσίου για δέκα λεπτά. Μετά γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό μας όπως είναι ζεστό και σφραγίζουμε.

ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ.
ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ.

Για να σας βοηθήσω σας ετοίμασα τον παρακάτω πίνακα με τις ποσότητες των υλικών:

PINAKAS-YLIKA
ΣΗΜ. Δοκιμάστε το γλυκό τριαντάφυλλο με παγωτό…απίθανη γεύση!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ