Τυρόπιτα της Μάνης – Γεύση ρουστίκ …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο ακρωτήριο Ταίναρο εκεί που οι αέρηδες λυσσομανούν στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης δοκίμασα μια απίθανη τυρόπιτα, αυθεντική και νόστιμη.

Η μητέρα του Πότη είναι η καπετάνισσα της κουζίνας και ότι μαγειρεύει χρησιμοποιεί τα δικά της τυριά, το γάλα από το κοπάδι τους και τα ζαρζαβατικά από το μποστανάκι τους.

Η πίτα που δοκιμάσαμε γίνεται τόσο εύκολα …

Τυρόπιτα της Μάνης 1

Μανιάτικη τυρόπιτα

Από τον Πότη Γουνελά, εστιατόριο Άκρον Ταίναρο, Ακρωτήριο Ταίναρο

Υλικά για ένα ταψί 8 μερίδες

1 πακέτο φύλλο κρούστας χωριάτικο

400 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με το πιρούνι

300 γρ. ανθότυρο

100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

4 αυγά

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο βούτυρο για το ταψί

Τυρόπιτα της Μάνης 4

Τρόπος παρασκευής

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και ανοίγουμε τα φύλλα 6 παραλληλόγραμμα τα απλώνουμε στο ταψί και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, το ανθότυρο , το κεφαλοτύρι, τα αυγά, το πιπέρι και την γλυκιά πάπρικα και χτυπάμε ελαφρά με το μπίμερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και απλώνουμε σωστά την κρέμα σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και την μαρίζ.

Διπλώνουμε το φύλλο προς τα μέσα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα έξι φύλλα την πίτα μας.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ένα κρόκο με λίγο νερό και με το πινέλο απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 25 λεπτά.

Τυρόπιτα της Μάνης 3

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο μέχρι να κρυώσει και να μπορούμε να την κόψουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024