Βασιλόπιτα τσουρεκάτη – Αυθεντική και νόστιμη

Εθιμικά η βασιλόπιτα πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και εκείνος που θα τύχει το φλουρί θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

 

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η πραγματικότητα είναι ότι αν φτιάξουμε την βασιλόπιτα στο σπίτι ξέρουμε που βάζουμε το φλουρί και συνήθως «πέφτει» στα παιδιά… έτσι για το καλό.

Η βασιλόπιτα της Νανάς είναι ονομαστή στα Σέρβια και ενθουσιάζει.

Η Νανά μας «χαρίζει» τη συνταγή της.

Βασιλόπιτα τσουρεκάτη 1 1

Βασιλόπιττα τσουρεκάτη

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

700 γρ. αλεύρι, ειδικό για τσουρέκι, κοσκινισμένο

190 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ. βούτυρο γάλακτος

50 γρ. νωπής μαγιάς

1 βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

3 φρέσκα αυγά

Μισό κουταλάκι μαχλέπι

Μισό κουταλάκι μαστίχα Χίου, σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

Αμυγδαλόψυχα σε φλοίδες

Βασιλόπιτα τσουρεκάτη 1 1

 

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε σε κομματάκια τη μαγιά και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι προσθέτοντας 1 κουταλιά αλεύρι, 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν χυλός, σκεπάζουμε το μπολάκι και το βάζουμε στο πιο ζεστό μέρος της κουζίνας για 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το προζύμι.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι διπλοκοσκινισμένο και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και προσθέτουμε το προζύμι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και με τον γάντζο τα χτυπάμε ελαφρά για δευτερόλεπτα.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.  Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μπολ βάζουμε τα αυγά, τα χτυπάμε με πιρούνι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο.

Προσθέτουμε το γάλα στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με το σύρμα με γρήγορες κινήσεις του ρολογιού.

Ρίχνουμε στη ζύμη που έχουμε στον κάδο του μίξερ, το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και μαστιχωτή.

Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα μέσα στο μπολ και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 50ο C στις αντιστάσεις, χωρίς να την σκεπάσουμε και στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με καυτό νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα 28 – 30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση της φόρμας.

Βάζουμε στη ζύμη το φλουρί και κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και τη βάζουμε στη φόρμα. Στρώνουμε την επιφάνεια πατώντας την ελαφρά.

Βάζουμε και πάλι τη φόρμα με τη ζύμη στο φούρνο στους 50ο C και το ταψί με το βραστό νερό και αφήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης και να φθάσει μέχρι το χείλος της φόρμας.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη θα γυαλίσει.

Με τη ζύμη φτιάχνουμε ένα κορδόνι και δημιουργούμε λέξεις Χρόνια πολλά ή 2019 και ολόγυρα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.

Χτυπάμε 1 αυγό με λίγο νερό και με το πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι και το αφήνουμε να φουσκώσει άλλα 15 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Βασιλόπιτα τσουρεκάτη 1 1

Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για να διατηρηθεί ωραία η κρούστα.

Προηγούμενο άρθροΡαφιολάκια Μυκονιάτικα
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου 2021