Ολοταχώς καταφθάνει η νέα χρονιά, μακάρι όλα να πάνε κατ’ ευχήν και να επανέλθει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς.
Το κυριότερο, να μας βρει όλους δυνατούς και υγιείς. Εμείς όμως δεν θα το βάλουμε κάτω, θα φτιάξουμε τη σπιτική μας βασιλόπιτα με μεράκι και αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους. Θα φτιάξουμε μαζί την περίφημη Πολίτικη Πρωτοχρονιάτικη, όπως την κάνουν ακόμα στην Πόλη. Και μάλιστα ..εις διπλούν!
Βασιλόπιτα Πολίτικη
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Συνταγή και διαδικασία για δύο μικρές βασιλόπιτες:
Χρησιμοποίησα δύο ταψιά, διαμέτρου 25 εκ. περίπου το καθένα.
Για 1 κιλό αλεύρι (χωρίς τα 200 γρ. για το προζύμι).
Έλιωσα τη μαγιά σε 200γρ. χλιαρό νερό
65 γρ. μαγιά
200 γρ. αλεύρι και
30 γρ. ζάχαρη.
Έλιωσα 165 γρ βούτυρο αγελαδινό.
Μόλις κρύωσε λίγο το ένωσα με:
3 χτυπημένα αυγά
30 γρ. ηλιέλαιο
και 300 γρ. γάλα χλιαρό.
Σε άλλη λεκάνη:
Έβαλα 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
400 γρ. ζάχαρη
15 γρ. μαχλέπι
5 γρ. κακουλέ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ένωσα τα στερεά υλικά μαζί με τα υγρά και μόλις φούσκωσε το προζύμι τα ένωσα όλα μαζί! Τα ζύμωσα με το χέρι και μόλις έδεσε η ζύμη (ξεκολλούσε από τα τοιχώματα, αλλά κολλούσε λίγο στο χέρι) την άφησα να φουσκώσει!
Μετά από 1,5 ώρα περίπου φούσκωσε και χώρισα τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
Άφησα μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν και έβαλα 2 κρόκους αυγών με λίγο νεράκι και από πάνω έβαλα φιλέ αμυγδάλου.
Έτσι βγήκαν 2 στρογγυλές βασιλόπιτες.
Έψησα και τις δύο βασιλόπιτες ταυτόχρονα στον αέρα για 1 ώρα περίπου, στους 170 βαθμούς.
Καλή σας επιτυχία!