Τυρόπιτα με τραχανά γλυκό – Ένα όνειρο

Τυρόπιτα με τραχανά γλυκό

Η τυρόπιτα είναι η εθνική μας πίτα αφού γίνεται με φέτα ΠΟΠ που είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια της ελληνικής τυροκόμισης.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κοντά στη Θήβα, στα Βάγια ο Λευτέρης Τσέλος τυροκομεί από τα δικά του αιγοπρόβατα φέτα απίθανη. Με την καλύτερη φέτα ο Βασίλης «έδεσε» την τυρόπιτα με τραχανά που η παρουσία του στην ελληνική διατροφή μετρά αιώνες…

Το αποτέλεσμα ήταν απίθανο αφού έκλεισε τα δύο αυτά εξαιρετικά υλικά σε φύλλο χειροποίητο με το περίφημο αλεύρι της περιοχής του.

Δοκίμασα την πίτα στο πατρικό του στο Ακραίφνιο μαζί με άλλες τοπικές λιχουδιές και ενθουσιάστηκα.

Η συνταγή δική σας.

20180715 181746

Τυρόπιτα με φέτα και γλυκό τραχανά

Από τον Βασίλη Κασκαβελιώτη, Εργαστήριο ζυμαρικών «O Βλάχος» Θήβα

Υλικά

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 ποτήρια ούζου ξύδι

300 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

Νερό όσο χρειαστεί

Για την γέμιση

800 γρ. φέτα Βαγίων

200 γρ. τραχανά γλυκό, προβρασμένο

200 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

3  αυγά χωριάτικα

Ξύσμα μοσχοκάρυδου

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

IMG 5044

Τρόπος παρασκευής

Μέσα σε μεγάλο μπολ ή στο πάγκο βάζουμε το αλεύρι και στη μέση ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και κόβουμε σε μπαλάκια των 150 γρ.

Λαδώνουμε ένα ταψί 45 εκ. και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βάζουμε στη μέση κάθε φύλλου 160 γρ. γέμιση.

Το τυλίγουμε σε μασούρι και το βάζουμε στο ταψί ώστε να γίνει σαν σπείρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 55 λεπτά μέχρι να πάρει η πίτα μας όμορφο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 12-10-2022
Επόμενο άρθροΤο σκουπίδι είναι παντού σκουπίδι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος