Του Αυγούστου η φωτιά (δημοσκοπήσεις) – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η επισύνδεση του Ανδρουλάκη, χωρίς αμφιβολία αποτελεί το γεγονός του καλοκαιριού και την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Βουλής είναι κοινό μυστικό ότι θα ανέβουν πολύ ψηλά τα πολιτικά ντεσιμπέλ. Ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που απόντος του προέδρου του ΠαΣοΚ από τη διαδικασία, θα θελήσει να εμφανιστεί και τιμητής του.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσο κι αν είναι γνωστό ότι αυτές οι περιπτώσεις σπανίως διαλευκαίνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ τζογάρει πολιτικά. Μια ζωή το κάνει. Μπορεί να μην είναι σε τίποτα πειστικός αφού το κυβερνητικό του παρελθόν είναι απωθητικό, αλλά ουδόλως αυτό ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του. Οι πομφόλυγες βρίσκονται στην ημερησία διάταξη και θα συνεχίζουν να βρίσκονται μέχρι ο ήλιος να βγει από τη Δύση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρουλάκης με τους χειρισμούς του κατάφερε να καταστήσει το κόμμα του ουραγό του Τσίπρα και να ενδυναμώσει το δικομματισμό, ανεξαρτήτως αν κάποιοι από τον περίγυρό του ψιθυρίζουν με νόημα τους αριθμούς 15-16-17, υπονοώντας ότι αυτό το ποσοστό περιμένουν στις δημοσκοπήσεις. Κι όταν κάποιος τους ρωτά τι έχει πει ο Ανδρουλάκης για την ενέργεια, τα εθνικά θέματα, την οικονομία ή άλλα μεγάλα ζητήματα, ούτως ώστε να προσδοκούν αυτό το ποσοστό, δεν λαμβάνει πειστική απάντηση.

Η ουσία είναι ότι ανεξαρτήτως από τις «μάχες της ατάκας» στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, οι συμπεριφορές μέχρι τις εκλογές, θα καθοριστούν από τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Αυτές δεν θα είναι ως συνήθως φωτογραφίες της στιγμής, αλλά θα καταδεικνύουν εν πολλοίς  την επόμενη ημέρα της πολιτικής ζωής του τόπου. Θα δείχνουν μια κατεύθυνση.

Θα δείχνουν αν ο Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να έχει την προνομιακή σχέση που έχει με τον Κεντρώο χώρο ή αν αυτή έχει διαρραγεί και σε ποιο βαθμό. Θα δείχνουν αν η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ παραμείνει σχετικά στα ίδια επίπεδα. Τότε αναμφισβήτητα θα υπάρξει ζήτημα με το κάρο που δεν τραβάει…

Οι δημοσκοπήσεις θα σηματοδοτήσουν εν πολλοίς και την πορεία του ΠαΣοΚ. Αν δεν καταφέρει να ρευστοποιήσει τον δικομματισμό, τότε τι; Αν μείνει στάσιμο, τότε τι τα χάδια με τον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε δεν τα επιθυμεί η βάση του «πράσινου ήλιου»;

Όπως και νάναι οι δημοσκοπήσεις στο τέλος του μηνός, αναμένονται με τόσο ενδιαφέρον, όσο ίσως ποτέ άλλοτε είχε υπάρξει.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 18 Αυγούστου 2022
Επόμενο άρθροΣτίβος – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – Μόναχο 2022: Ασημένιο μετάλλιο η Στεφανίδη στο επί κοντώ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.