Το Ρυζόγαλο της Λέγκως – Νοσταλγικό και νόστιμο…

Το Ρυζόγαλο της Λέγκως - Νοσταλγικό και νόστιμο…

Ένα πανεύκολο γλύκισμα ή ελαφρύ δείπνο με μπόλικη κανελίτσα και δροσερό… Η Λέγκω, φίλη αγαπημένη της γιαγιάς μου, έφτιαχνε το καλύτερο ρυζόγαλο, το πιο νόστιμο και αρωματικό.

Όταν ερχόταν σπίτι μας έφερνε σε πήλινα μπολάκια ρυζόγαλο γιατί ήξερε ότι μου αρέσουν. Κάποιες φορές έφθαναν ζεστά στο σπίτι οπότε τα έβαζα στο ψυγείο και τα απολάμβανα. Η ιδιαιτερότητα του ρυζόγαλου ήταν η απόλυτη αρμονία των υλικών και η δροσιά του. Η Λέγκω «έκρυβε» την τελευταία στιγμή, δίπλα στο ρύζι και κομμάτια αμυγδαλάκια ξασπρισμένα ή άλλες φορές φιστίκια. Σε ένα μικρό γυάλινο κουτάκι έβαζε κανέλα Κευλάνης τριμμένη από την ίδια και πάντα μου έλεγε «θα την ανοίξεις την τελευταία στιγμή και θα πασπαλίσεις το ρυζόγαλο, διαφορετικά θα υγρανθεί και θα χαλάσει η γεύση».

Αναμνήσεις νοσταλγικές και πάντα σκέφτομαι πως αυτές οι γυναίκες έδιναν τόσο σημασία στη λεπτομέρεια… για εκείνες η μαγειρική και η φιλοξενία ήταν τέχνη… η τέχνη της ζωής.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι γλασέ, το νερό, το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Το Ρυζόγαλο της Λέγκως

Το Ρυζόγαλο της Λέγκως

Από τη Λέγκω Αραβαντινού, Θησείο

Υλικά

700 ml γάλα φρέσκο αγελάδας ή κατσικίσιο

250 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο

500 ml νερό

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

200 γρ. ζάχαρη

1/4 από ένα κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

20 αμύγδαλα ξασπρισμένα και σπασμένα

2 στικ κανέλας

Για το πασπάλισμα

κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη

Το Ρυζόγαλο της Λέγκως

Τρόπος παρασκευής

Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο τη ζάχαρη μαζί με το στικ κανέλας για να πάρει άρωμα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό, το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κάψει το γάλα και κολλήσει το ρυζόγαλο. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο πολύ ανακατεύουμε τόσο περισσότερο θα χυλώσει το ρύζι.

Μόλις το ρύζι αρχίζει να πήζει προσθέτουμε τη μαστίχα και τα αμύγδαλα ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να «ξεκουραστεί» και να αναδυθούν τα αρώματα για 5 λεπτά.

Το βάζουμε σε μπολάκια και τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν πριν τα βάλουμε στο ψυγείο σκεπασμένα ένα ένα.

Τα βγάζουμε από το ψυγείο και λίγο πριν τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε με μπόλικη σκόνη κανέλας Κεϋλάνης.

Μικρά μυστικά

Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και προτιμότερο είναι να το βάζουμε σταδιακά γιατί πρέπει να το απορροφήσει το ρύζι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 11-06-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 11 Μαΐου 2020