Αγαπημένη γλυκιά «λιχουδιά» που γίνεται στο «άψε-σβήσε» και αρέσει πολύ… Τα υλικά φθηνά από αυτά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Τις ωραιότερες τηγανίτες τις δοκίμασα στην Νότια Εύβοια, της ομορφιάς και των δρακόσπιτων.
Εσείς μπορείτε να τις διανθίσετε με σάλτσα σοκολάτας ή την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Ακόμα μπορείτε να τις σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό που σας αρέσει. Μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα χαρμάνι με τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς. Εμείς τις απολαύσαμε στην αυθεντική τους μορφή, με το αρωματικό φημισμένο μέλι κισούρι.
Το μέλι προέρχεται από κόκκινη ερείκη που αναπτύσσεται στον ανεμοδαρμένο Κάβο Ντόρο και βέβαια τα καρύδια είναι ντόπια από την ορεινή Εύβοια και συγκεκριμένα από την Δίρφυ, το παραμυθένιο βουνό. Δίπλα στις τηγανίτες η κυρία Πάλλη μας έφερε και ένα ζεστό τσάι με βοτάνια εξαιρετικό και ιδιαίτερα αρωματικό.
Θα ξανάρθουμε σίγουρα… γιατί η Εύβοια έχει κρυμμένες ομορφιές και είναι γαστρονομικός προορισμός…που μόλις ανακαλύψαμε και αγαπήσαμε…
Τηγανίτες
Από τον Αναστάσιο Πάλλη, «Το στέκι των καλοφαγάδων», Συκιές Ν. Εύβοια
Υλικά
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
νερό «όσο πάρει»
1 σφηνάκι ούζο ή μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Κανέλα σε σκόνη
Καρύδια χοντροσπασμένα
Μέλι θυμαρίσιο
Για το τηγάνισμα
Καλαμποκέλαιο
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι προσθέτουμε το ούζο το αλάτι την ζάχαρη και σιγά σιγά ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι καλαμποκέλαιο να «κάψει».
Στην συνέχεια γεμίζουμε ένα μεγάλο κουτάλι με χυλό και τον ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά προσεκτικά στο καυτό λάδι.
Αφήνουμε τις τηγανίτες να ροδοκοκκινήσουν από την μια πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τις γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.
Σε μια πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε για λίγο τις τηγανίτες μέχρι να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τις σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με μέλι αρωματικό και τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.
Χάρμα γεύση…