Τάρτα μπανάνας με κρέμα κατίκι – Το γλυκό που θα λατρέψετε

Τάρτα μπανάνας με κρέμα κατίκι

Τώρα το καλοκαίρι όλο και κάποια φιλική συνάντηση ή παιδικό πάρτυ ετοιμάζεται οπότε το γλυκό από τα χεράκια σας είναι ότι καλύτερο. Όταν μάλιστα είναι δροσερό και φρουτένιο τότε είναι ευπρόσδεκτο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Επιπλέον η μπανάνα αρέσει πολύ και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Το υπέροχο γλυκό φρούτο μας χορταίνει και μας χαρίζει μόνο 110 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Έτσι βοηθά το αναπνευστικό μας, την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς επίσης και την οστική πυκνότητα, αφού μια μπανάνα παρέχει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου. Επιπλέον λόγω των φυτικών ινών βοηθά το γαστρεντερικό μας σύστημα και αποτελεί το κατάλληλο καύσιμο για τους ανθρώπους που γυμνάζονται.

Τα οφέλη της μπανάνας πολλά για τον οργανισμό μας άρα επιβάλλεται να την εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τάρτα μπανάνας με κρέμα κατίκι

Από την Άννα Γάσπαρη, Κάρυστος

Υλικά

Για 2 ταρτιέρες 24 εκ.

200 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο

1 αυγό ολόκληρο

Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

100 γρ. άχνη ζάχαρη

300 γρ. αλεύρι μαλακό

 Για την κρέμα

300 γρ. τυρί κρέμα Κατίκι Δομοκού, δροσερό

1 βανίλια

500 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα

500 γρ. μπανάνες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες

Χυμό από 1 λεμόνι

Για το ζελέ επικάλυψης

4 φύλλα ζελατίνας  (1,6 γρ. το καθένα)

200ml. νερό

200 γρ. ζάχαρη

50 γρ. γλυκόζη

4 σταγόνες χυμό λεμονιού

Για το φινίρισμα

Από μια κορφούλα βασιλικού

Tρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας.

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια το βούτυρο.

Χτυπάμε το αυγό με το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρά με το βούτυρο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και το κοσκινισμένο αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και φτιάχνουμε μια ζύμη, τρίβοντας απαλά με τα δάκτυλά μας το βούτυρο με το αλεύρι.

Ζυμώνουμε ελαφρά για λίγο και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.

Την παγώνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Χωρίζουμε στα δύο για τις 2 τάρτες.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλα.

Στρώνουμε τις ζύμες στις ταρτιέρες και τρυπάμε καλά με το πιρούνι.

Βάζουμε και κάποια βαριδάκια ή γίγαντες φασόλια για να μην φουσκώσει την ώρα που ψήνεται.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170ο C για 25 λεπτά.

Bγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά.

Σε στεγνό και παγωμένο κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά την παγωμένη κρέμα γάλακτος, χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει» το μίγμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα μέχρι να πετύχουμε μία απαλή λεία κρέμα.

Γεμίζουμε τις τάρτες με την κρέμα.

Ετοιμάζουμε το ζελέ.

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε πάνω σε φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε τη γλυκόζη ανακατεύοντας, στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας και προσθέτουμε τον χυμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε τελευταία στιγμή τις μπανάνες σε ροδέλες και τις περνάμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Αλείφουμε τα κομμάτια μπανάνας με το ζελέ με ένα πινέλο.

Έτσι η μπανάνα θα γυαλίσει και θα διατηρηθεί περισσότερο… αν μείνει βέβαια κάποιο κομμάτι τάρτας γιατί συνήθως καταναλώνεται άμεσα.

Γαρνίρουμε την τάρτα με τα κομμάτια μπανάνας κάνοντας κύκλο επικαλύπτοντας κάποια.

Βάζουμε τις τάρτες στο ψυγείο καλυμμένες για να κρυώσουν για 1 ώρα.

Γαρνίρουμε με μια κορφούλα βασιλικού

Βγάζουμε από το ψυγείο κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Φωτο Το ζωγραφικό έργο του Μαραυγάκη, ακριλικό ” Η Κάρυστος των αμπελιών”

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρούτα όπως ακτινίδιο, ροδάκινο, βερίκοκο και δαμάσκηνο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για φρούτα μαρμελάδας ή φρούτα του δάσους γλυκό κουταλιού, η γεύση υπέροχή.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σταγόνες σοκολάτας ή με ξηρούς καρπούς αμύγδαλο ή φιστίκι.