Οι πίτες είναι βαθιά χαραγμένες στο DNA του Έλληνα και ειδικά τις ημέρες του Πάσχα μια πίτα πρέπει να δίνει το παρών στο τραπέζι μας.
Ο φίλος Τάσος Τόλης πολυβραβευμένος chef μας δίνει τη δική του εκδοχή της πίτας.
Τα λάπαθα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σπανάκι αν δεν βρείτε και χαρίζουν ωραία γεύση. Με το ψητό κρέας δένει αρμονικά και ένα δροσερό κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά δίνουν τη δική τους γευστική πινελιά.
Τάρτα με λάπαθα, μυρώνια, χοιρομέρι και ανθότυρο
Από τον Τάσο Τόλη, executive chef, Επίτιμο Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας
Υλικά για 6 άτομα
100 γρ. μαργαρίνη
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
200 γρ. χοιρομέρι ή μπέικον χοντροκομμένο
400 γρ. ανθότυρο τριμμένο
400 γρ. λάπαθα, κομμένα με το χέρι
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά χτυπημένα
½ κ.σ. μυρώνια ψιλοκομμένα
½ κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλείφουμε με τη μισή ποσότητα ένα ταψί ή ταρτιέρα και απλώνουμε τα φύλλα.
Αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο στα πλαϊνά του ταψιού .
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και την υπόλοιπη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει και να ροδίσει η τάρτα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την σκεπάσουμε.
Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.