Κουλίτς – Το αυθεντικό ρώσικο τσουρέκι

Κουλίτς - Το αυθεντικό ρώσικο τσουρέκι
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πάσχα χωρίς κουλίτς στη Ρωσία δεν γίνεται … Το κουλίτς έχει υμνηθεί από λογοτέχνες και εικαστικούς, όπως ο πίνακας που σας εξασφαλίσαμε. Βασικά πρόκειται για το παραδοσιακό ρωσικό γλυκό ψωμί με σταφίδες και φρουί γλασέ. Μοιάζει με το πανετόνε αρκετά αλλά το φτιάχνουν το Πάσχα, αποκλειστικά.

Αξίζει να το δοκιμάσετε για να προσφέρετε ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι στη Ρωσία που το Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη και στολίζω ακόμα και τις πόλεις με τεράστια ζωγραφιστά αυγά, τεχνοτροπίας παλέχ. Αξίζει…

Κουλίτς

Υλικά για 2 κουλίτς

1 κιλό αλεύρι σκληρό

50 γρ. μαγιά νωπή ή 25 γρ. ξερή

1 κ.γ. αλάτι

270 γρ. ζάχαρη

250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό

250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

4 αυγά

2 πρέζες μοσχοκάρυδο

300 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα

100 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη, για τις φόρμες

125 γρ. φρουί γλασέ επιλογή μας

175 γρ. σταφίδες ξανθές

Για το γλάσο

3 αυγά, μόνον τα ασπράδια

500 γρ. άχνη ζάχαρη

½ λεμόνι ζουμερό, μόνον το χυμό του

Για το γαρνίρισμα

Ολόκληρα φρουί γλασέ ή ζαχαρωτά

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε έπειτα το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και το μοσχοκάρυδο.

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι βροχηδόν και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για αρκετή ώρα  το μέχρι το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ίσως και λίγο περισσότερο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τότε ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας λίγα-λίγα τα αμύγδαλα, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ και τις σταφίδες.

Βουτυρώνουμε δύο ψηλές στρογγυλές φόρμες  και τις πασπαλίζουμε με τη σκόνη αμυγδάλου.

 Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για άλλη 1 ώρα, για να φουσκώσει η ζύμη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50 λεπτά, έως ότου φουσκώσει πολύ και πάρει χρώμα το κούλιτς.

Ξεφορμάρουμε τα κουλίτς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το γλάσο

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα ρίχνοντας σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και το χυμό.

Θα έχουμε ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο, που το περιχύνουμε πάνω στα κούλιτς. Τέλος, γαρνίρουμε με φρουί γλασέ ή ζαχαρωτά και σερβίρουμε.

Λεζάντα 2 Τεράστια αυγά ζωγραφιστά με παραστάσεις καθημερινές κυρίως της υπαίθρου

Λεζάντα 3 Ένας σπουδαίος Ρώσος εικαστικός ζωγράφισε τα κουλίτς… θέλοντας να μας μεταφέρει στο κλίμα των ημερών

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 03-05-2021
Επόμενο άρθροΤάρτα με λάπαθα, μυρώνια, χοιρομέρι και ανθότυρο – Πλούσια γεύση γιορτινή