Ένα υπέροχο γιορταστικό γλύκισμα και εθιμικό γλυκό της Πρωτοχρονιάς για τους γερμανούς.
Την διάσημη τούρτα την έφτιαξε πρώτα ο μεγαλύτερος καλλιεργητής κερασιών που ήταν και από τους πρώτους αποσταγματοποιούς κερασιού kirsch της περιοχής του Μέλανα Δρυμού ή αλλιώς των Μαύρων Δασών εξ ου και το όνομά της. Η σαντιγί θυμίζει το λευκό του χιονιού, τα κεράσια το κόκκινο της γιορτής, της χαράς και η σοκολάτα την ευζωία.
Είναι ζουμερή όσο πρέπει και κάθε της μπουκιά σε «ταξιδεύει».
Η πικρόγλυκη επίγευσή της δεν ξεχνιέται … εύκολα.
Στην Γερμανία πρωταγωνιστεί στις γλυκές γεύσεις των εορτών και συνηθίζουν να την σερβίρουν πάνω σε ροζέ τραπεζομάντηλα… δίπλα σε κεράκια…
Σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή
Από την Βασιλική Παπατσαρούχα
Υλικά
Για το παντεσπάνι
130 γρ. αλεύρι για όλες τις όλες τις χρήσεις
6 αυγά
185 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κακάο
Για το σιρόπι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml νερό
100 ml κιρς
Κεράσια
500 γρ. κεράσια ολόκληρο χωρίς το κουκούτσι σε γλυκόζη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 σφηνάκι κιρς
Σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. κίρς
Για το φινίρισμα
250 γρ. τρίμμα κουβερτούρας ή σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί
Καραμελωμένα κεράσια
Τρόπος παρασκευής
Για το παντεσπάνι Σε μεγάλο μπολ (μπασίνα) ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ και τα κοσκινίζουμε. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και την ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν» και να ασπρίσουν.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα του αλευριού και ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε την ζύμη σε φόρμα 24 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και την έχουμε περάσει με αλεύρι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 180°C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι για 3 ώρες τουλάχιστον και κόβουμε με μαχαίρι του ψωμιού οριζόντια σε 3 δίσκους που έχουν το ίδιο πάχος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά υπολογίζοντας όμως από την στιγμή που θα αρχίσει το βράσιμο.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μόλις δέσει το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προσθέτουμε και το κιρς και ανακατεύουμε 1 φορά ακόμα.
Ετοιμάζουμε τα κεράσια.
Τα σουρώνουμε καλά και σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε τα κεράσια μας. Τα ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί.
Σε παγωμένο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά την κρύα κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη, την βανίλια και το κιρς μέχρι να γίνουν σαντιγί.
Και τώρα αρχίζουμε να συναρμολογούμε την τούρτα μας. Βρέχουμε με σιρόπι το ένα κομμάτι παντεσπάνι για την βάση, Απλώνουμε επάνω τα κεράσια και βάζουμε το άλλο κομμάτι παντεσπάνι.Το βρέχουμε με το σιρόπι και πάλι και απλώνουμε με την μαρίζ τα ¾ της σαντιγί.
Βρέχουμε το τρίτο παντεσπάνι με το σιρόπι και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί.
Φινίρουμε την τούρτα με καραμελωμένα κεράσια και τρίμμα μαύρης σοκολάτας ή λιωμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο καλυμμένη για 3-4 ώρες.
Την απολαμβάνουμε με κιρς royal.