Συνταγή: Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης! Βήμα – βήμα

Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης!

Από την Άννα Καταχανά – Η συνταγή δική σας

 

Anna Katahana
Γράφει η Άννα Καταχανά – ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη

Βήμα πρώτο:

Κάνουμε την ζύμη 6 φύλλα με τα ακόλουθα υλικά:

Αλεύρι 1 κιλό ή όσο πάρει

Λίγο αλάτι

Λίγη Ζάχαρη

Λαδί 2 Κουταλιές

Νερό 5 Ποτήρια

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη και την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια

aa7

Βήμα Δεύτερο:

Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο.

aa1

Βήμα Τρίτο:

Λαδώνουμε το φύλλο όπως στην φωτογραφία

aa8

Βήμα Τέταρτο:

Απλώνουμε το μίγμα σε όλο το φύλλο σε λεπτή στρώση και ομοιόμορφα.

Το μίγμα για 6 φύλλα περιέχει:

Αμύγδαλα μισό κιλό

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη

Λίγη φρυγανιά

aa2

Βήμα Πέμπτο:

Σουρώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει όπως στην επομένη φωτογραφία.

aa3

Βήμα Έκτο:

Έτσι πρέπει να είναι λίγο πριν μπει στο λαδωμένο ταψί.

Να επαναληφθούν 5 φορές όλα τα παραπάνω βήματα (2ο-6ο)

aa4

Βήμα Έβδομο:

Τοποθετούμε στο ταψί ένα ένα τα φύλλα με προσοχή και χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο.

aa5

Βήμα Όγδοο:

Έχουμε τοποθετήσει και τα 6 φύλλα στο ταψί και ότι έχει περισσέψει από το μίγμα το πασπαλίζουμε από πάνω.

Τα βάζουμε να ψηθούν στους 170ο C μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα (περίπου 15΄).

aa6

Τελικό Βήμα:

Ώσπου να ψηθεί το γλυκό κάνουμε το σιρόπι.

Ένα κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

Κανέλα

Αρμπαρόριζα

Ξινό

Μια βανίλια

Βγάζουμε το ταψί από την κουζίνα και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και λίγο ανθόνερο.

Το σκεπάζουμε μέχρι να το σερβίρουμε.