Η Ζαγορά έχει την τιμητική της αφού γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς… «μηλά-ει η ιστορία».
Τα μήλα που μεγαλώνουν στο βουνό των Κενταύρων, στο Πήλιο είναι περίφημα για το άρωμα και την νοστιμιά τους.
Εμείς ζητήσαμε την αυθεντική συνταγή που έφτιαχναν οι γυναίκες της Ζαγοράς για να έχουν κεράσματα όλο τον χρόνο και συνήθως συνόδευαν το γλυκάκι τους με τσιπουράκι ονομαστό.
Η συνταγή δική σας…
Πηλιορείτικο Φιρίκι του του κουταλιού
Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου
Υλικά
10 φιρίκια
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρια νερό δροσερό
1 λεμόνι φρέσκο ακέρωτο
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
1 ξύλο κανέλας μικρό
3 γαρύφαλλα
15 ολόκληρα αμύγδαλα ξασπρισμένα
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τα μηλαράκια μας και τα καθαρίζουμε από την φλούδα με κοφτερό μαχαιράκι.
Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τους σπόρους ώστε να δημιουργηθεί ένα κενό στην μέση του φιρικιού.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και μια πρέζα αλάτι θαλασσινό. Προσθέτουμε τα φιρίκια και τα «σκεπάζουμε» με ένα πιάτο μην διαλυθούν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα φιρίκια, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμο.
Αφήνουμε τα φιρίκια να «σταθούν» χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο για 20 ώρες.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το πιάτο και ξαναβράζουμε το γλυκό μας για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώσει και να έχει ωραίο φινίρισμα.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι το επόμενο πρωί και να πάρει χρώμα.
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το φιρίκι και το γεμίζουμε μέχρι το στόμιο.
Κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε το δοχείο.
Την άλλη μέρα το γυρίζουμε κανονικά και το «κλείνουμε» σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για να έχουμε τα πρώτα φρουτένια αρώματα του φθινοπώρου στο ντουλάπι μας…
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να είμαστε σίγουρες ότι το σιρόπι έδεσε μπορούμε να ρίξουμε μια σταγόνα στο δάκτυλό μας και αν τρέξει και δεν σταθεί καλά σημαίνει ότι το σιρόπι θέλει δέσιμο ακόμα.
Αν δεν μας αρέσει η κανέλα και τα γαρύφαλλα τότε βάζουμε αρμπαρόριζα για άρωμα …