Συνταγή: Πασχαλινά κουλουράκια της Λήμνου – Αυθεντική γεύση γιορτής

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάθε Πάσχα δοκιμάζω και ένα διαφορετικό είδος κουλουράκια. Τα κουλουράκια όμως της Λήμνου που με «φίλεψε» η φίλη μου, η Φωτεινή με ενθουσίασαν. Αρωματικά, με τόνους βανίλιας αλλά και πορτοκαλιού και γεύση εξαιρετική. Η εμφάνισή τους είναι ξεχωριστή και μοιάζουν με ανοικτόχρωμα τσουρεκάκια.

Το ξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας

Το ξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας γνωστό από το 1305 μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας, κοντά στο χωριό Εβγάτη, 4 χιλ. από τη Μύρινα.

Αυθεντική γεύση νησιώτικη όμορφη όπως το νησί της.

Πασχαλινά κουλουράκια Λημνιώτικα

Από τη χαρισματική βοτανολόγο και μαγείρισσα Φωτεινή Κασσαβέτη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

250 γρ. βούτυρο

450 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

1 ποτήρι γάλα

1 φακελάκι αμμωνία

1 κ.γ. βανίλια

ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Πασχαλινά κουλουράκια της Λήμνου Αυθεντική γεύση γιορτής 2Τρόπος παρασκευής

  • Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα της ζάχαρης.
  • Σε καθαρό και στεγνό κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης, ανακατεύοντας με τη μαρίζ πολύ απαλά.
  • Βράζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την αμμωνία, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι. Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο κάδο, ανακατεύοντας απαλά.
  • Προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα το ξύσμα λεμονιού, ύστερα σιγά σιγά το αλεύρι και τη βανίλια και ζυμώνουμε καλά.
  • Πλάθουμε κουλουράκια, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά.
Προηγούμενο άρθροΈχετε φαγούρα στο κεφάλι; Μάθετε πως να το αντιμετωπίσετε!
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Τιμήθηκε ο Αλεξανδρινός πρωταθλητής Νίκος Τουλίκας στη Marathon Week