Έχετε φαγούρα στο κεφάλι; Μάθετε πως να το αντιμετωπίσετε!

Σίγουρα η φαγούρα στο κεφάλι είναι ενοχλητική, αλλά αν νομίζετε πως η πιτυρίδα είναι ο μόνος ένοχος τότε κάνετε λάθος.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Φυσικά το μυαλό σας εκτός της πιτυρίδας πάει στις ψείρες που προκαλούν ιδιαίτερα έντονη φαγούρα και που μόνο η ιδέα σας κάνει να πιστεύετε  ότι κάτι περπατάει επάνω στο κεφάλι σας.

Ξέρατε όμως πως μια αλλεργική αντίδραση ή μία φλεγμονή μπορεί να σας προκαλεί δυσφορία και φαγούρα στο κεφάλι;

  • Συνήθως τα παλιά χρόνια ξύριζαν το κεφάλι ή περνούσαν τα μαλί ως τις ρίζες με πετρέλαιο που είχε την ικανότητα να προκαλέσει ασφυξία στις ψείρες.

 Σήμερα ψείρες αντιμετωπίζονται με ειδικά σαμπουάν που περιέχουν πυρεθρίνη ή πύρεθρο, η λοσιόν περμεθρίνης 1%,που έχουν την ικανότητα να επιδρούν στο νευρικό σύστημα της ψείρας και να την σκοτώνουν.

  • Η γνωστή σε όλους πιτυρίδα έχει σαν χαρακτηριστικά την ξηρότητα του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής και φυσικά πολλές λευκές νιφάδες.

Ο μύκητας «Μαλασέζια» είναι υπεύθυνος για την πιτυρίδα, αλλά και κάποια προϊόντα περιποίησης όπως σαμπουάν, μάσκες μαλλιών, βαφές, ισιωτικές κρέμες αλλά και το συχνό στέγνωμα με το μπιστολάκι.

Η λύση για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν που να περιέχει κετοκοναζόλη, πυριθειόνη του ψευδαργύρου και η πίσσα λιθανθράκων, έλαιο καρύδας, μηλόξυδο ή αλόη.

  • Το συχνό λούσιμο με λάθος σαμπουάν, όχι καλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία και φαγούρα στο κεφάλι.
  • Η δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθήματος στο δέρμα και προκαλείται επαφή με ορισμένα καλλυντικά όπως βαφές μαλλιών.
  • Η Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα παρόλο που αντιμετωπίζεται με αλοιφές και με στεροειδή όπως υδροκορτιζόνη και φθοριοκινολόνη) που εμπεριέχονται σε ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των θυλάκων των τριχών.
  • Μύκητες που ονομάζονται Δερματόφυτα προσβάλλουν το κεφάλι προκαλούν εξάνθημα και φολίδες, και πολλές φορές τριχόπτωση,ενώ αντιμετωπίζεται και λήψη φαρμάκων από το στόμα αλλά και τοπικά.

Όποιο σύμπτωμα έχετε που μοιάζει με τις περιπτώσεις αυτές επισκεφθείτε ένα δερματολόγο, θα σας βοηθήσει να βρεθεί η ακριβής αιτία και η καταλληλότερη λύση και θεραπεία.