Κάθε Πάσχα δοκιμάζω και ένα διαφορετικό είδος κουλουράκια. Τα κουλουράκια όμως της Λήμνου που με «φίλεψε» η φίλη μου, η Φωτεινή με ενθουσίασαν. Αρωματικά, με τόνους βανίλιας αλλά και πορτοκαλιού και γεύση εξαιρετική. Η εμφάνισή τους είναι ξεχωριστή και μοιάζουν με ανοικτόχρωμα τσουρεκάκια.
Το ξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας γνωστό από το 1305 μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας, κοντά στο χωριό Εβγάτη, 4 χιλ. από τη Μύρινα.
Αυθεντική γεύση νησιώτικη όμορφη όπως το νησί της.
Πασχαλινά κουλουράκια Λημνιώτικα
Από τη χαρισματική βοτανολόγο και μαγείρισσα Φωτεινή Κασσαβέτη
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο
450 γρ. ζάχαρη
6 αβγά
1 ποτήρι γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
1 κ.γ. βανίλια
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα της ζάχαρης.
- Σε καθαρό και στεγνό κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης, ανακατεύοντας με τη μαρίζ πολύ απαλά.
- Βράζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την αμμωνία, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι. Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο κάδο, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα το ξύσμα λεμονιού, ύστερα σιγά σιγά το αλεύρι και τη βανίλια και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε κουλουράκια, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά.