Συνταγή – Μελιτζανόπιτα με μυρωδικά και λιαστές ντομάτες

Μια αυθεντικά καλοκαιρινή πίτα με μελιτζάνα και ντοματούλες, γεννήματα της γης αγαπημένα και νόστιμα που χαρακτηρίζουν την γαστρονομική μας ταυτότητα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Εύκολη και ευωδιαστή πίτα που πάει με όλα και αρέσει σε όλους.
Η Νανά μας δίνει την συνταγή εσείς όμως μπορείτε με την φαντασία να την διανθίσετε με άλλα υλικά, όπως τυρί φέτα, πιπερίτσες, μπέικον ή λούζα.
Μπορούμε να ψήσουμε ακόμα φέτες μελιτζάνας στα γκριλ και να τις στρώσουμε ανάμεσα στα φύλλα.

Η συνταγή δική σας.

Μελιτζανόπιτα με μυρωδικά και λιαστές ντομάτες

Από την Νανά Γκαμπούρα 

Υλικά

 ½ κιλό φύλλα κρούστας

3 μελιτζάνες φλάσκες (1 ½ κιλό περίπου)

2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα

2κ.σ φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή (1/2 κ. γ αποξηραμένο)

4-5 λιαστές ντομάτες μουλιασμένες για 30 λεπτά σε χλιαρό νερό

1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο

6 κ. σ ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρα

Τρόπος παρασκευής

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και  ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε ταψί ή πυρέξ αφού τα λαδώσουμε ελαφρά ένα-ένα με το πινέλο, απλώνουμε πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, χαράσσουμε  και ψήνουμε στους 180ο για 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και κυβάκια τυρί φέτα, μοσχοκάρυδο ή κομμάτια λούτζα ή καπνιστό μπέικον.