Συνταγή: Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ Πετιμέζι – Kourkoymbinia from Tinos or Molassa Cake

Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ Πετιμέζι

Kourkoymbinia from Tinos or Molassa Cake

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Μια γευστική δημιουργία όλο άρωμα και προπαντός υγιεινή. Την γεύτηκα σε έναν τόπο  μοναδικής ομορφιάς, ατενίζοντας το Αιγαίο, μια που το νησί της Παναγιάς βρίσκεται καταμεσής του αρχιπελάγους.

Με την Αγγελική φτιάξαμε κουρκουμπίνι και το φωτογράφισα στην ολόδροση αυλή της με τις ορτανσίες και τις καμέλιες όλων των χρωμάτων. Η Αγγελική φημίζεται και για τα τυράκια της που είναι μοναδικά, αφού κάποια ωριμάζουν μέσα σε κολοκύθες…

Μια άλλη φορά θα μας δώσει τις συνταγές για τα τυράκια της, εκεί κάπου στο τέλος Μαίου υπομονή λοιπόν…

 Κουρκουμπίνι Τήνου

Από την Αγγελική Βίδου, Στενή Τήνου

 

Yλικά

1 φλιτζάνι πετιμέζι

1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι  νερό χλιαρό

1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι ρακί

1 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο

1 κ. γλ. κανέλα σε σκόνη

2 κ. γλ. σόδα

1 φλιτζάνι  καρύδια χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες

20 γρ. κουκουνάρι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για το φινίρισμα

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε την σόδα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά αρχίζοντας από τα υγρά και τα αρωματικά. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα των υγρών ανακατεύοντας μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

Σε μια φόρμα ή ένα ταψί που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο ρίχνουμε το μίγμα βοηθούμενοι από μια μαρίζ. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα.

Βγάζουμε το κουρκουμπίνι από την φόρμα και αφού το αφήσουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους, όπως παλιά και απολαμβάνουμε.

Μικρά μυστικά

Απόλαυσα το κουρκουμπίνι με ένα δροσερό χυμό πορτοκαλιού αλλά και το τσάι περγαμόντο «δένει» πολύ…

Αν δεν αγαπάτε την γλυκιά γεύση μπορείτε να μειώσετε λίγο την ζάχαρη όπως έκανα εγώ στο σπίτι.

Kourkoymbinia from Tinos or Molassa Cake

A delicious creation with distinctive aroma and above all healthy. I tasted it in a place of unique beauty, overlooking the Aegean, since the island of Panagia is located in the middle of the Archipelago. With Aggelinki we baked kourkoymbinia and I photographed them in the cool, refreshing yard with the hydrangeas and camellias of all colors. Aggeliki is famous for her cheeses that are unique, since some mature into pumpkins … Another time she will give us the recipes for the cheeses, somewhere at the end of May so be patient…

Kourkoymbinia of Tinos

From Aggeliki Vidou, Steni Tinos

Ingredients

1 cup grape syrup

1 cup brown sugar

1 cup fine olive oil

1 cup warm water

1/2 cup fresh orange juice

1 shot of raki

1 Teaspoon. grated cloves

1 Teaspoon. cinnamon

2 Teaspoon. soda

1 cup chopped walnuts

1/2 cup raisins and black blondes

20g. pine nuts

500g. flour for all uses

For finishing

Sesame

How to prepare

In a glass, add the orange juice and pour the soda.

Mix well until dissolved.

In the mixer put all materials starting with the liquids and aromatics. Beat vigorously until homogeneous.

Sift the flour and add it slowly to the mixture of liquid stirring until the dough unsticks from the basket walls.

In a form or a pan that we have “passed” with olive oil, add the mixture assisted by a plastic spatula. Sprinkle with sesame seeds.

Bake in a well preheated oven at 180 °C for 1 hour.

Remove the kourkoumbinia from the form, and after leaving to cool, cut into squares or diamond pieces as it was done in the old days and enjoy.

Small secrets

I enjoyed eating the kourkoumbinia with a cool orange juice but also bergamot tea “ties” very well…

If you do not love the sweet taste you can just reduce the sugar