Μαρμελάδα βατόμουρο

Μαρμελάδα βατόμουρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙ ΜΑΚΡΑΚΗ ΣΥΝ/ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΜΗΛΙΑ

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

marmel2ΥΛΙΚΑ

1 κιλό βατόμουρο

1 κιλό ζάχαρη καστανή

2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Βάζουμε τα βατόμουρα που μαζέψαμε σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε με νερό τρεχούμενο.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε αργά αργά την ζάχαρη μέχρι να «σκεπαστούν» όλα τα βατόμουρα.

Μετά από 10 λεπτά αρχίζουμε να τα σιγοβράζουμε ανακινώντας την κατσαρόλα.

Τα αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να «δένει» η μαρμελάδα, περίπου 25 λεπτά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα δυό τρείς φορές.

Την τελευταία στιγμή ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε την μαρμελάδα από την φωτιά.

Ανακατεύουμε με την κουτάλα και γεμίζουμε «ξέχειλα» τα αποστειρωμένα βάζα μας και τα κλείνουμε ερμητικά.

Τα «κρύβουμε» σε ντουλάπι για να έχουμε φρουτένιες γεύσεις αναζωογόννητικές τον χειμώνα.

Ρίχνουμε το ασβεστόνερο σε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τα κεράσια για 1 ώρα.

Σουρώνουμε τα κεράσια και τα πλένουμε πολύ προσεκτικά με τρεχούμενο νερό.marmel3

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια και τα καλύπτουμε με την ζάχαρη εντελώς.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε έτσι για 1 νύχτα.

Το πρωί σιγοβράζουμε τα κεράσια μέχρι να «δέσει» το σιρόπι τους.

Ανακινούμε δύο τρεις φορές την κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Προσθέτουμε και το στικ βανίλιας και

ανακινούμε την κατσαρόλα.

Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Γεμίζουμε με το γλυκό μας τα αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια μας και φυλάμε το γλυκό μας στο ντουλάπι.

Προηγούμενο άρθροΗ πολιτευτής Ημαθίας των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη
Επόμενο άρθροΔήλωση της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου