Συνταγή: Λαδόπιτα Σκυριανή – Γεύση που γράφει με ντόπιο τυράκι ή φέτα

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Η Σκύρος είναι το αγαπημένο μου νησί μετά την Εύβοια για να μην παρεξηγηθούμε… Κάθε μου ταξίδι είναι και μια καινούργια ανακάλυψη στο τόπο που συνυπάρχουν στο νότο τοπίο της πέτρας, θάλασσα, πουλιά, σπάνιο οικοσύστημα και στο βορρά τοπία πρασίνου με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Σκύρος : Αγροτόσπιτο στον Άγιο Δημήτριο
Γράφει η Σίσσυ Νίκα- Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Λατρεύω τα αλογάκια τους, τα ξυλόγλυπτα πονήματα του Λευτέρη Αυγοκλούρη, τα κεραμικά της Εμμανουέλας . Απολαμβάνω τα τυράκια, την κουζίνα τους , το μέλι , τα αμυγδαλωτά, τους λουκουμάδες τους και βέβαια τις λαδόπιτες… που είναι χάρμα.

Το νησί έχει φιλόξενους κατοίκους και ο λόγος που πηγαίνω αρκετά συχνά τελευταία είναι η φίλη μου η ΄Αννα Κουτσούπη που αγαπά το νησί της και πολύ φροντίζει για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της Σκύρου.

Ειδικά αυτές του ξενοδοχείου Νεφέλη που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο δικό τους και το αλεύρι είναι από πετρόμυλο… και τα τυράκια θεϊκά…

Λαδόπιτα  Σκυριανή

Από την Ευφροσύνη Ευγενικού, ξενοδοχείο Νεφέλη, Χώρα

Υλικά

200 γρ. αλεύρι μαλακό για πίτες ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml νερό χλιαρό

20 ml ελαιόλαδο

5 γρ. αλάτι θαλασσινό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Προαιρετικά

Ρίγανη

Τυράκι ξινοτύρι ή ντόπιο τριμμένο ή σε κύβους

Τρόπος παρασκευής

Κοσκινίζουμε σε μπασίνα το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.

 Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και βάζουμε τη μαγιά και αμέσως μετά το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 90 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Ζυμώνουμε και πάλι για λίγο προσθέτουμε τη ρίγανη και το τυρί και κόβουμε σε μπαλάκια. Αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να ξεκουραστεί η ζύμη.

Απλώνουμε στο πάγκο μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε τη ζύμη που την έχουμε ανοίξει με τα χέρια μας και την πιέζουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας που βάζουμε από πάνω.

 Στη μέση αφήνουμε ένα κενό.

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσει από τη μια πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα λαδοπιτάκια μας για να φύγει το πολύ λάδι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα δίπλα σε κομμάτια τυρί.

Μικρά μυστικά

Μια φίλη μου έριξε και λίγο μέλι πάνω από τη λαδόπιτα και ήταν απίθανη… τολμήστε το.