Από την Φωτεινή Κασσαβέτη δεινή μαγείρισσα από την Αλεξάνδρεια.
Υλικά
1 κιλό χταπόδι
250 γρ. κριθαράκι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί αγιοργήτικο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. χυμό ντομάτας από 2 ώριμες ντομάτες
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το χταπόδι με ξύδι και δάφνη στα υγρά του για 35 λεπτά αναλόγως το μέγεθος του.
Μόλις βράσει το κόβουμε κομμάτια.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το χταπόδι.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον πελτέ.
Αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά ακόμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κριθαράκι και το αφήνουμε να βράσει ανάλογα με τις οδηγίες.
Προς το τέλος προσθέτουμε και το χταπόδι μαζί με την σάλτσα του.
Στο τέλος αν θέλουμε να «λαμπικάρει» τελειώνουμε με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.