Νέους δασμούς επιβάλει η Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά τυριά και το ιρλανδικό ουίσκι- Της Ειρήνης Αιμονιώτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την έναρξη διαβουλεύσεων για την επιβολή νέων φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι νέοι φόροι, θα αφορούν ευρωπαϊκά τυριά και ουίσκι, ως αντίποινα, για το τι θεωρούν οι Αμερικανοί, «καταχρηστικές επιδοτήσεις» σε κατασκευαστές αεροσκαφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Αυτός ο νέος κατάλογος, με αυξημένη φορολογία, περιλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τυριών, όπως το μπλε και η γερμανική γκούντα, καθώς και τα ιρλανδικά ουίσκι και κάποια προϊόντα χοιρινού κρέατος. Όλα αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν εμπορική αξία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προστίθενται σε μια προηγούμενη λίστα που δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου, η οποία ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε δήλωση του Γραφείου του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου (USTR) , Robert Lighthizer.

Αντίποινα

Η προσέγγιση αυτή έχει ως στόχο να «σεβαστεί τα δικαιώματα των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων κρατών μελών ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις που καταχρηστικά δίνει σε κάποια μέλη της η  ΕΕ, στον τομέα της αεροπορίας» είπε ο USTR.

Αυτή η κριτική απευθύνεται κυρίως στην Airbus ενάντια στην 14χρονη αμερικανική Boeing. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατηγορούν ο ένας τον άλλον στον ΠΟΕ ότι πληρώνουν παράνομες ενισχύσεις στους αντίστοιχους αεροναυπηγούς τους.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζει ότι η  Boeing, είναι αποδυναμωμένη από τα προβλήματα του ναυαρχικού της αεροσκάφους, το 737 MAX, μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι δυνητικοί τιμολογιακοί δασμοί που τελικά επέβαλε η Ουάσινγκτον σε αυτό το εκρηκτικό ζήτημα, υπόκεινται πάντως στην απόφαση διαιτητή που ορίζει ο ΠΟΕ. Αυτή η νέα ανακοίνωση της διοίκησης Trump έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την εκεχειρία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, στον άγριο εμπορικό πόλεμο.

Προηγούμενο άρθροΤην αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προκάλεσαν αναρτήσεις σε σερβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εικόνα των ακτών της περιοχής
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Κριθαρώτο με χταπόδι