Συνταγή: Kριθαρώτο με λαχανικά Χιώτικο

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές γεύσεις από τη Μυροβόλο Χίο, το νησί της μαστίχας, του Κάμπου και της ομορφιάς. Για να γνωρίσετε όμως τα μυστικά και τις ουράνιες γεύσεις της πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για δείπνο στη περίφημη ταβέρνα του Χότζα…

Ο φιλόξενος Γιάννης Λινός, που με κέρδισε από τη πρώτη στιγμή,   θα σας ξεναγήσει στο μυστικό κόσμο των χιώτικων γεύσεων. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που τον γνώρισα και το άρωμα από τα νυχτολούλουδα του κήπου χάριζαν τη δική τους πινελιά στην αρμονία των γεύσεων.

Kριθαρώτο με λαχανικά Χιώτικο 11
Γιάννης Λινός, εστιατόριο Χότζας, Χίος

Δείτε καθένα από τα ενθυμήματα που κοσμούν το χώρο του Γιάννη, έχουν να σας πουν πολλά για την ιστορία του νησιού…

Κριθαρώτο με λαχανικά

Από τον Γιάννη Λινό, εστιατόριο Χότζας, Χίος

Υλικά

5 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες

5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

¼  του ποτηριού ελαιόλαδο

½  κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

350 γρ. κριθαράκι χοντρό

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Άνηθος ψιλοκομμένος

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Kριθαρώτο με λαχανικά ΧιώτικοΤρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τα καρότα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας ελαφρά για να μην διαλυθούν οι μελιτζάνες.

Προσθέτουμε τις πιπεριές, την ντομάτα, τον άνηθο, τον μαϊντανό , το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των λαχανικών.

Ρίχνουμε 2- 2 ½  φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό. Στο ένα φλιτζάνι διαλύουμε και τον πελτέ ντομάτας και τον ρίχνουμε στο φαγητό.

Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρά το φαγητό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά σκεπασμένη. Την αφήνουμε σε διπλανό μάτι της κουζίνας για να αναδυθούν τα αρώματα και να μελώσει το κριθαράκι.

Το φαγητό θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα μετά από 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο ελαφρά με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε όλα τα αρώματα του καλοκαιριού.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Τούρτα αλά τάρτα φράουλας – Απλά και γρήγορα με υπέροχη γλυκύτητα!
Επόμενο άρθροΗ χειρουργική μεταφορά νεύρων αποκατέστησε τη λειτουργία των άνω άκρων σε 13 τετραπληγικούς