Χορταστικοί κουραμπιέδες, νόστιμοι που ξεχειλίζουν άρωμα. Τους δοκίμασα στο εστιατόριο της Περσεφόνης που είναι φίλη του Έμβολου και πολύ μου άρεσαν.
Το έθιμο θέλει να τους στολίζουν με ροδοπέταλα και το μέγεθός του εντυπωσιάζει. Στην ιστορική μονή του Αγ.Συμεώνος, που κατέληξαν οι Εξοδίτες του Μεσολογγίου, με «φίλεψαν» κουραμπιέ και εκεί τον φωτογράφισα.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των κουραμπιέδων παίζει το βούτυρο και η καλή ποιότητα αμυγδάλων.
Σε ότι αφορά το μέγεθος και το σχήμα μπορείτε να «κόψετε» την ζύμη με κουπάτ της αρεσκείας σας. Κάντε αστεράκια, δενδράκια, καρδούλες… Με το καλό λοιπόν.
Κουραμπιέδες Μεσολογγίτικοι
Από την Περσεφώνη, του εστιατορίου «Το Αρχοντικό της Περσεφώνης», Μεσολόγγι
Υλικά
640 γρ. αγνό βούτυρο
½ κιλό αμύγδαλα ψίχα καβουρδισμένα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κρόκους αυγών
1 κ.σ φυτίνη
3 κ.σ ζάχαρη χοντρή
1 κ.γ σόδα
1 ποτηράκι του ούζου κονιάκ
1 φλιτζανάκι αλυσίβα
Για το πασπάλισμα
1200γρ. ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να ‘’ασπρίσει’’. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Στο κονιάκ ρίχνουμε την σόδα και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την αλυσίβα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινίζοντάς το για να οξυγονωθεί.
Μόλις η ζύμη γίνει εύπλαστη την απλώνουμε πάνω στον πάγκο και την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Περνάμε σφιχτά τον πλάστη για να οριζοντιωθεί η επιφάνεια.
Κόβουμε με κουπάτ στο σχήμα που θέλουμε.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες στο ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε σε πιατέλα και τους αρωματίζουμε με σταγονίτσες ροδόνερου.
Τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τους στολίζουμε σε πιατέλα με ροδοπέταλα ή μπουμπουκάκια τριαντάφυλλου.