Συνταγή: Κουραμπιέδες αμυγδάλου με κίτρο Νάξου

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με κίτρο Νάξου
Untitled-122
Από την Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφο Γεύσης και Πολιτισμού

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με κίτρο Νάξου από τον Executive Chef Δημήτρη Παπαδόπουλο

Koyramp1

ΥΛΙΚΑ

Μισό κιλό βούτυρο πρόβειο και αγελαδινό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 φλιτζάνι του καφέ λικέρ Κίτρο Νάξου ή λικέρ τριαντάφυλλο ή λικέρ πορτοκαλιού

1 κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 κιλό αλεύρι μαλακό

2 φακελάκια μπέικιν

2 φλιτζάνια αμύγδαλο ολόκληρο

Ροδόνερο

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με κίτρο Νάξου

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Χτυπάμε το βούτυρο, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, με την ζάχαρη για μισή ώρα στο μίξερ μέχρι να «αφρατέψει».

Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και το αγαπημένο μας λικέρ  και ανακατεύουμε.

Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας πολύ δυνατά. Σταυρώνουμε την ζύμη για να έχει επιτυχία…συνηθίζουν να το κάνουν σε πολλά μέρη και πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει…Αρέσει πολύ στις νησιώτισες νοικοκυρές να μαγειρεύουν «συν Θεώ» δηλαδή με την βοήθειά Του.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας «σαν μισοφέγγαρο»  ή και στρογγυλούς και τους αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστούν».

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε κατά σειρά τους κουραμπιέδες μας εξασφαλίζοντας μια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35 λεπτά.

Τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Τους καταβρέχουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη.

Γεύση και αρώματα που θα θυμάστε … είμαι σίγουρη ότι και του χρόνου την ίδια συνταγή θα αναζητάτε….

 

Προηγούμενο άρθροΠλατύ: Ξεκίνησαν οι εργασίες για να κλείσουν οι λακκούβες
Επόμενο άρθροΜελίκη: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Ε΄ Μελίκεια