Συνταγή: Καραμέλα – Το εθιμικό πιάτο του Πάσχα της Ερεσσού

Καραμέλα – Το εθιμικό πιάτο του Πάσχα της Ερεσσού

Η εθιμική συνταγή της καραμέλας χαρακτηρίζει την γιορτινή κουζίνα της Ερεσσού. 

Συνήθως μαζεύονται στα σπίτια φίλοι και συγγενείς για να μοιραστούν την χαρά της συμμετοχής στην παρασκευή αυτού του γλυκού.

Αυτό το Πάσχα βέβαια Μένουμε Σπίτι και μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας με όσους μένουμε μαζί!.

Η υπομονή και η επιμονή στην διαδικασία αυτής της δημιουργίας είναι χαρά, είναι μοίρασμα.

Άννα Καταχανά Katahana
Από την ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη Άννα Καταχανά

 

Υλικά

4 kg Γάλα Πρόβειο

1 kg Ζάχαρη

μισή κ.γ. ξυνό

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

karamela 8Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στο σημείο του βρασμού.

karamela 1karamela 5Μόλις αρχίζει να βράζει αυξάνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το ξυνό. Ανακατεύουμε σε όλη την διάρκεια για να μην κολλήσει.

karamela 4Μόλις αρχίσει να πήζει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα τότε το αφαιρούμε από την φωτιά.

karamela 3Ζεστό το βάζουμε στο ταψί, προσέχοντας να μην έχει υγρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω από 3 ώρες και το κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνια ή τετράγωνα.

karamela 6ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Εσείς θα την κάνετε στην κουζίνα σας. Εμείς στην Ερεσσό την ψήνουμε στα ξύλα. Καλό Πάσχα!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 20-04-2020
Επόμενο άρθροΙταλοί χάκερς στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία