Η εθιμική συνταγή της καραμέλας χαρακτηρίζει την γιορτινή κουζίνα της Ερεσσού.
Συνήθως μαζεύονται στα σπίτια φίλοι και συγγενείς για να μοιραστούν την χαρά της συμμετοχής στην παρασκευή αυτού του γλυκού.
Αυτό το Πάσχα βέβαια Μένουμε Σπίτι και μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας με όσους μένουμε μαζί!.
Η υπομονή και η επιμονή στην διαδικασία αυτής της δημιουργίας είναι χαρά, είναι μοίρασμα.
Υλικά
4 kg Γάλα Πρόβειο
1 kg Ζάχαρη
μισή κ.γ. ξυνό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει στο σημείο του βρασμού.
Μόλις αρχίζει να βράζει αυξάνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το ξυνό. Ανακατεύουμε σε όλη την διάρκεια για να μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα τότε το αφαιρούμε από την φωτιά.
Ζεστό το βάζουμε στο ταψί, προσέχοντας να μην έχει υγρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω από 3 ώρες και το κόβουμε σε κομμάτια ορθογώνια ή τετράγωνα.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Εσείς θα την κάνετε στην κουζίνα σας. Εμείς στην Ερεσσό την ψήνουμε στα ξύλα. Καλό Πάσχα!