Νοστιμιά και χρώμα. Μια γεύση ξεχωριστή, μια γεύση γιορτής. Στην Κρήτη συνηθίζουν να συνδυάζουν τα χόρτα με τα ζυμαρικά.
Κάποιες φορές δίνουν χρώμα με το παντζάρι ή διάφορα μπαχαρικά όπως με τον κουρκουμά. Οι βιταμίνες ξεχειλίζουν και η γεύση ξετρελαίνει.
Αν δεν σας αρέσουν ή δεν βρείτε αυτά τα χόρτα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αυτά που αγαπάτε. Η αλμύρα τους πάει τρέλα, όπως και τα βλήτα και για γεύση περισσή οι παπαρούνες. Η επιλογή δική σας.
Στα Χανιά στις υπέροχες Γλωσσίτσες το δοκίμασα και τα υιοθέτησα… το φωτογράφισα στο λιμάνι γιατί πραγματικά αυτό το πιάτο με ταξίδεψε…
Χόρτα τσιγαριαστά με μανέστρα και πινελιές παντζαριού
Από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, εστιατόριο Γλωσσίτσες, Χανιά
Υλικά
250 γρ. σέσκουλα
250 γρ. ζοχοί
250 γρ. καυκαλήθρες
2 σκελίδες σκόρδο
2 πράσα ψιλοκομμένα
300 γρ. μανέστρα
5 στύμονες Κρόκου Κοζάνης
1 μεγάλο παντζάρι τριμμένο μαζί με το ζωμό του
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν
Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε τα χάρτα για 15 λεφτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τη μανέστρα με τον κρόκο Κοζάνης για 7 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Παίρνουμε τη μανέστρα με ψιλή σουρωτή κουτάλα, τη βάζουμε στο σκεύος που θα τη σερβίρουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο με το παντζάρι για 2 λεπτά.
Περιχύνουμε με αυτό τη μανέστρα και ανακατεύουμε. Διακοσμούμε με τα χόρτα στη μέση και ολόγυρα