Αγιορείτικη γλυκιά γευστική δημιουργία αλλά και Μακεδονική αφού οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να την φτιάχνουν. Εμείς την απολαύσαμε πραγματικά και ο Πατέρας Επιφάνιος ευχαρίστως μας δίνει την συνταγή για να έχουμε στο τραπέζι μας ένα υπέροχο γλυκάκι.
Ατζέμ πιλάφι με φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα ξασπρισμένα
Από τον Πατέρα Επιφάνιο, Μυλοπόταμος Αγίου ΄Ορους
Υλικά
500 γρ. ρύζι Καρολίνα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. κανέλα
250 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και χοντροκομμένα
250 γρ. φιδέ
80 ml σπορέλαιο
20 ml σησαμέλαιο
Τρόπος παρασκευής
- Σε κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε το ρύζι μας.
- Λίγο πριν πιει όλο του το νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον φιδέ μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα καστανό.
- Τότε προσθέτουμε στο ρύζι τη ζάχαρη, την κανέλα και τα φιστίκια, ανακατεύοντας ελαφρά. Τέλος, ρίχνουμε τον φιδέ, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Μικρά μυστικά
Στο ατζέμ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φιστίκια με ξασπρισμένα αμύγδαλα χονδροτριμμένα.
Μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες μαύρες που έχουμε μουλιάσει σε λικέρ ή τσίπουρο
Πασπαλίζουμε με κανέλα ή και σουσάμι