Μπισκότα αμυγδάλου με στέβια – Μια γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες

Μπισκότα αμυγδάλου με στέβια

Ξέρετε ότι η στέβια καλλιεργείται και στην Φθιώτιδα από τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια».

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πρόκειται για μια ομάδα πρώην καπνοπαραγωγών που αποφάσισαν να καινοτομήσουν και να εισάγουν στην αγορά την ελληνική στέβια, το φυσικό γλυκαντικό που είναι κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης. Δεν περιέχει θερμίδες, ενώ σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά (ασπαρτάμη, κλπ.) δεν υπόκειται σε χημική διεργασία.

Είναι φυσικό προϊόν, απόλυτα ασφαλές, χωρίς τις παρενέργειες και τις θερμίδες της ζάχαρης.  Η στέβια είναι μια ασφαλής επιλογή για τους διαβητικούς και τις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Επίσης, λόγω του μηδενικού της θερμιδικού φορτίου, είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φυτά στέβιας

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία, η αύξηση των ασθενειών που οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες έχουν αυξηθεί κι επηρεάζουν όλο και περισσότερο πληθυσμό. Η υπόθεση της πρόληψης πρέπει να ξεκινά από τη μικρή ηλικία και να συνεχίζει εφ΄ όρου ζωής.

Ο φίλος μας Σωτήρης Λασκαρίδης, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας μας ετοίμασε την πιο εύκολη συνταγή για μπισκότα αμυγδάλου με στέβια και πολύ τον ευχαριστούμε.

Μπισκότα αμυγδάλου με στέβια

Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Aντιπρόεδρο Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος

Υλικά

Για το 1ο μείγμα

20 ml ελαιόλαδο

140 γρ. βούτυρο

50 γρ. στέβια

1 στικ βανίλια ή βανιλίνη

2ο μείγμα

160 γρ. αυγά

3ο μείγμα

380 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

8 γρ. μπέικιν πάουντερ

100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Για την επάλειψη

1 αυγό

Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό προσθέτουμε τα υλικά από το πρώτο μείγμα και τα χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και δουλεύουμε για άλλο 1 λεπτό.  Προσθέτουμε το τρίτο μείγμα, το αλεύρι, το baking και τα αμύγδαλα. Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα πλάγια. Πλάθουμε μπαλάκια σε ότι μέγεθος θέλουμε.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τα αραδιάζουμε τα μπισκότα  σε απόσταση μεταξύ τους. Πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη μας και δίνουμε ένα σχήμα με ένα πιρούνι. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.