Κολοκυθοπατάτες φουρνιστές – Μοναστηριακή κουζίνα του Ολύμπου

Κολοκυθοπατάτες φουρνιστές - Μοναστηριακή κουζίνα του Ολύμπου

Το Κυριακάτικο πιάτο της μοναστηριακής κουζίνας που χαρίζει μέσα στην απλότητά του μια νοστιμιά φανταστική.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι από τα χαρακτηριστικά πιάτα της «κουζίνας povera», της κουζίνας του φτωχού, που με ταπεινά υλικά συνθέτουμε γεύσεις που «γράφουν», όπως αυτές οι φουρνιστές κολοκυθοπατάτες που απόλαυσα στη αγαπημένη μου Μονή Αγ.Διονυσίου στον Όλυμπο.

Βέβαια τα λαχανικά ήταν από το μποστανάκι τους και το περιβάλλον μοναδικό.

Όμως και στο σπίτι που έφτιαξα έτσι τις κολοκυθοπατάτες ήταν απίθανες. Η πρωτοτυπία είναι το πράσο και βέβαια το μέλι που παίρνει την οξύτητα της ντομάτας. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μελιτζάνες οπότε θα έχετε ένα μπριάμ αστεράτο.

Η Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου
Η Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου

Το πιάτο αυτό τρώγεται ευχάριστα ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου ώρες αργότερα.

Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τυρί φέτα ή να κόψουμε κυβάκια του τυριού που αγαπάμε και να πασπαλίσουμε τις κολοκυθοπατάτες.

Οι σαρδέλες ή η ρέγγα επίσης δένουν αρμονικά.

Κολοκυθοπατάτες

Από την Μονή Αγ.Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»

Υλικά

6 πατάτες κομμένες σε φέτες λεπτές

6 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά πορτοκαλί ή πράσινη

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες, μόνο τη σάρκα

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στον τρίφτη

1 κ.σ. μέλι

1 κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό

1 πρέζα ρίγανη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Κολοκυθοπατάτες φουρνιστές Μοναστηριακή κουζίνα του ΟλύμπουΤρόπος παρασκευής

Αφού ετοιμάσουμε και κόψουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφονται στα υλικά παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε σε επίπεδα όμορφα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, το πράσο, τις πιπεριές, το σκόρδο.

Μέσα στις τριμμένες ντομάτες ρίχνουμε ένα σφηνάκι νερό που έχουμε διαλύσει το μέλι για να «πάρει» γλυκά την οξύτητα της ντομάτας.

Περιλούζουμε τις κολοκυθοπατάτες με τη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, τα πιπέρια, το αλάτι, τη ρίγανη.

Πάνω στην επιφάνεια του ταψιού στρώνουμε τις φέτες ντομάτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα. Λίγο πριν το τέλος ανάβουμε για 5 λεπτά το γκριλ να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 22-03-2021
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα Μακεδονίτικη – Με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς