Τυρόπιτα Μακεδονίτικη – Με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς

Η τυρόπιτα είναι η εμβληματική θα έλεγα, πίτα της Ελλάδας. Τα φύλλα είναι χειροποίητα με υπομονή και αγάπη καμωμένα και τα τυριά ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Το κύριο συστατικό της γέμισης είναι το εθνικό μας τυρί η φέτα και τα άλλα τυριά είναι τοπικά ανάλογα την περιοχή που φτιάχνουμε την πίτα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στη Μακεδονία χρησιμοποιούν ανθότυρο ή ανεβατό Γρεβενών, καπνιστά τυριά όπως αυτά της Βέροιας ή γραβιέρα και κασέρι Σοχού, που είναι ιδιαίτερο.  Όταν τα αυγά είναι φρέσκα και το γάλα αγνό τότε η γεύση είναι υπέροχη. Το μοσχοκάρυδο χαρίζει μια πινελιά στο αυγό και το ψήσιμο θέλει μαεστρία αφού ο φούρνος πρέπει να είναι  καλά προθερμασμένος.  Κάποιοι βάζουν στην τυρόπιτα και λίγο φρέσκο δυόσμο έτσι για ξεχωριστό άρωμα.

Περιμένουμε να κρυώσει μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο και την κόβουμε σε κομμάτια. Την τελευταία φορά επειδή η Δήμητρα είχε τραπέζι σκέφτηκε να την κόψει κομμάτια και να την σερβίρει στο ξύλο που ανοίγει το φύλλο έτσι για να δώσει μια πινελιά της παράδοσης, στους προσκεκλημένους της.

Τυρόπιτα Μακεδονίτικη 1

Τυρόπιτα Μακεδονίτικη

Από τη Δήμητρα Παυλιόγλου, Θεσσαλονίκη 

Υλικά

Για τη ζύμη

450γρ. αλεύρι για πίτες

½ κ.σ. αλάτι

Λίγο ξίδι

Περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Περίπου 1 κούπα κρύο νερό

Για τη γέμιση

350γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

150γρ. ανθότυρο ή ανεβατό Γρεβενών ΠΟΠ

200 γρ. κασέρι Σοχού

2 αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

Μισό φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

1 κ.γ. μπεϊκιν πάουντερ

1 κ.γ. ζάχαρη

Μισό φλιτζάνι γάλα

½ κ.σ. αλάτι, προαιρετικά

Για την επικάλυψη

2 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Λίγο μαλακό βούτυρο

Τυρόπιτα Μακεδονίτικη 2

Τρόπος Παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι. Μόλις το μείγμα γίνει μπάλα, αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Σημείωση: Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη, αν θέλουμε.

Βάζουμε τα στρογγυλά μπαλάκια σε λαδωμένο μπολ, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τα τυριά σε μπολ και τα λιώνουμε με πιρούνι.

Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί  Νο 36 και ανοίγουμε το ένα μπαλάκι σε φύλλο που να προεξέχει από το ταψί.

Σκορπίζουμε λίγη γέμιση παντού, ανοίγουμε άλλο ένα μπαλάκι σε φύλλο και το τοποθετούμε σουρωτά πάνω στη γέμιση.

Τυρόπιτα Μακεδονίτικη 3Επαναλαμβάνουμε με γέμιση και σουρωτά φύλλα εναλλάξ, μέχρι και το 5ο φύλλο, πάνω στο οποίο βάζουμε την τελευταία δόση της γέμισης.

Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει στο ταψί και το αλείφουμε από πάνω με μαλακό βούτυρο.

Ανοίγουμε το τελευταίο μπαλάκι σε φύλλο όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα. Περιχύνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο και επίσης βρέχουμε το χέρι μας και το τινάζουμε από πάνω 5-6 φορές. Με το πινέλο απλώνουμε και λίγο βούτυρο στην επιφάνεια για να πάρει ωραίο χρώμα.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.

Μικρά Μυστικά:

Καλό είναι να ρολάρουμε τα φύλλα 4-5 φορές όταν τα ανοίγουμε.

Επίσης, όπως όλες οι ζύμες, η πίτα μας θέλει καλό ζύμωμα και με πολλή αγάπη.

Όταν ετοιμαστεί, μπορεί να μπει στην κατάψυξη για να την ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Προηγούμενο άρθροΚολοκυθοπατάτες φουρνιστές – Μοναστηριακή κουζίνα του Ολύμπου
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 22 Μαρτίου 2021