Καλημέρα σε όλη την παρέα του Έμβολος. Εύχομαι να είστε όλοι καλά και με θετική ενέργεια.
Αυτή θα επιστρατεύσουμε σήμερα και θα φτιάξουμε κάτι διαφορετικό, αλλά σίγουρα όμορφο και γευστικό. Βασικά συνεχίζουμε ακάθεκτοι τις νηστίσιμες συνταγές μας, αφού όσο πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο πιο πολλοί θα δοκιμάσουν νηστίσιμα εδέσματα και γλυκά.
Ιδού λοιπόν μία ακόμη υπέροχη συνταγή, γεμάτη ίνες και νοστιμιά.
Σταφιδόψωμα νηστίσιμα σε σχήμα τσουρεκιού!
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. χλιαρό νερό
150 γρ. ζάχαρη
250γρ. χυμό πορτοκαλιού
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
120 γρ. βούτυρο βιτάμ
Και φυσικά
200 γρ. σταφίδες (όποιες θέλει ο καθένας)
Εκτέλεση:
Τα βάζουμε όλα είτε στον κάδο του μίξερ, είτε τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με τη σειρά που είναι γραμμένα, εκτός από τις σταφίδες.
Αφήνουμε το ζυμαράκι μας για 1 με 2 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο και σε ζεστό περιβάλλον.
Μετά ρίχνουμε τις σταφίδες, ζυμώνουμε απαλά και αφήνουμε το ζυμάρι για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια κάνουμε μπαλίτσες των 90 γρ. περίπου και δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Εγώ απλά έδωσα μία πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, φτιάχνοντας τα σε σχήμα τσουρεκιού.
Από πάνω αλείφουμε με λίγο νεράκι και 1 κ.σ. μέλι.
Βγαίνουν 16 περίπου σταφιδόψωμα.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή επιτυχία σε όλους!