Tα αμύγδαλα … πηγή ευεξίας

Ένας αγαπημένος ξηρός καρπός νόστιμος, χορταστικός και πολύτιμος. Το χειμώνα τα λουλούδια είναι από τα πιο όμορφα και οι καρποί του μεστώνουν το καλοκαίρι. Τα τσάγαλα,  τα πράσινα δηλαδή αμύγδαλα του Μαίου, είναι το νέο φετίχ των απανταχού chef και ζαχαροπλαστών.  Είναι τρυφερά με νότες πικρές και μαζεύονται λίγο πριν σκληρύνει ο εσωτερικός φλοιός που περικλείει την καρδιά του αμυγδάλου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα αμύγδαλα μεγαλώνουν προστατευμένα με πράσινο περίβλημα και μόλις ωριμάσουν, κάτω από τον καυτό ήλιο αυτό ανοίγει και φαίνεται ο καρπός, που περικλείεται σε σκληρό ξυλώδες τσόφλι… Η ίδια η φύση προστατεύει τους πολύτιμους καρπούς της…

 Τα ελληνικά αμύγδαλα είναι υψηλής ποιότητας και τα ξεχωρίζουμε από την μυτερή μυτούλα τους.

Έχουν την μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών στοιχείων αφού πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνη Ε, πρωτεϊνες, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων και συνδράμουν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, οξύνουν την μνήμη, βραδύνουν την εξέλιξη εκφυλιστικών παθήσεων με κύρια τη μάστιγα της εποχής μας, την νόσο Alzheimer.

Τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αναπαραγωγή, στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το μυστικό για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι ο συνδυασμός με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

Τα αμύγδαλα στην αγορά διατίθενται σε κάθε μορφή και κοπή από ολόκληρα μέχρι σκόνη και από ψημένα μέχρι πασπαλισμένα με μπαχαρικά και βότανα.

Προηγούμενο άρθροΣταφιδόψωμα σαν τσουρέκια – Κάτι ξεχωριστό που θα εντυπωσιάσει!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021