Το γλυκό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους … Η Χρυσούλα το έφτιαξε για να γιορτάσει την καρποφορία της πρώτης φραουλιάς στο μποστάνι της… Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν αρκετές ακόμα και οι υπόλοιπες φραουλιές της ολάνθιστες.
Το ξενοδοχείο της Χρυσούλας είναι πολυβραβευμένο για το πρωινό του. Οι πρώτες ύλες εξαιρετικές τα εσπεριδοειδή και τα άλλα καρποφόρα δένδρα της όλα βιολογικά, της χαρίζουν καρπούς που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις μαρμελάδες. Πρώτη φορά αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της μποστάνι με φράουλες και όλων των ειδών τα λαχανικά. Η Χρυσούλα είναι τελειομανής σε ότι κάνει οπότε το μποστάνι το επιμελείται με ιδιαίτερη αγάπη. ΄Ετσι θα απολαμβάνουμε όλα τα καλούδια της από το μποστάνι στο πιάτο μας, οπότε το πρωινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Τα αυγά τα παραλαμβάνει καθημερινά από κοτούλες της περιοχής και τα τυράκια προέρχονται από γάλα αιγοπρόβειο ή αγελαδινό αυτόχθονων φυλών. Όλα μελετημένα λοιπόν και τίποτα στο Γανυμίδη, δεν είναι τυχαίο.
Στη σοκολατόπιτα προσθέσαμε χυμό φράουλας και μαστίχα Χίου και το γλυκό μας έχει άρωμα ξεχωριστό… αλλά και χρώμα αφού κάθε κομμάτι έχει τη δική του φράουλα για το φινίρισμα. Φρέσκες, βιολογικές και πολύ αρωματικές.
Μπράβο Χρυσούλα
Σοκολατόπιτα με φρέσκες φράουλες
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του Hotel Ganimide, Γαλαξίδι
Υλικά
Για το σιρόπι
900 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
900 ml νερό
200 γρ κουβερτούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη
50 γρ κακάο, σε σκόνη
Για τη σοκολατόπιτα
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180 ml ηλιέλαιο
80 ml. φυσικός χυμός φράουλας
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γιο όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. κακάο, σε σκόνη
8 φρέσκα αυγά
2 κ. σ . baking powder
Μισό κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη
Για το γλάσο
200 γρ κρέμα γάλακτος
200 γρ κουβερτούρα σοκολάτας, σε μικρά κομμάτια
Για το φινίρισμα
Φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη ανακατεύοντας.
Μόλις το σιρόπι φθάσει σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα να έχει βελούδινη υφή και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη σοκολατόπιτα
Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει» το μείγμα μας.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder και το κακάο και τα ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια στο κάδο με το μείγμα της ζάχαρης ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε και το μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τελευταία στιγμή προσθέτουμε το χυμό φράουλας και τη σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε και πάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25Χ30 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα για 35-40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Αν το μαχαίρι βγει υγρό τότε θα πρέπει να την ξαναβάλουμε στο φούρνο για λίγο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι, αργά αργά. Πρέπει να το απορροφά για να συνεχίσουμε.
Αφήνουμε 35 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε στο μπεν μαρί.
Μόλις λιώσει καλά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Περιχύνουμε την κρύα σοκολατόπιτα με το γλάσο και την βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 3 ώρες.
Την βγάζουμε κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα και σε κάθε κομμάτι βάζουμε φράουλα κομμένη στη μέση ή λεπτές φετούλες φράουλας.