

Τα σκιουφιχτά μακαρόνια είναι κυρίως χειροποίητα και πολύ νόστιμα ζυμαρικά της Κρήτης και των νησιών. Στην Κάρπαθο τα ονοματίζουν «μακαρούνες» και είναι εμβληματικό ζυμαρικό.
Εμείς τα δοκιμάσαμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα», μια απίθανη σάλτσα με κρεμμύδι και βούτυρο. Η νοστιμιά της απλότητας εντυπωσιακή.
Βέβαια τη συγκεκριμένη σάλτσα μπορείτε να την απολαύσετε και με χοντρά μακαρόνια ή πένες ή άλλα ζυμαρικά.
Σκιουφιχτά με κρεμμύδια βουτυράτα
Aπό την Κατερίνα Ξηρού, σπουδαία μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μακαρόνια σκιουφιχτά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες ή ψιλοκομμένα
3 μέρη ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 μέρος βούτυρο εξαιρετικό
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε τα σκιουφιχτά.
Τα αφήνουμε να βράσουν ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα σουρώνουμε.
Παράλληλα έχουμε ήδη ετοιμάσει τα κρεμμύδια.
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το βούτυρο μέχρι να αρχίσουν να ξανθαίνουν και συνεχίζουν να παίρνουν χρώμα.
Όπως είναι ζεστά τα σκιουφιχτά τα πασπαλίζουμε με μπόλικο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και ρίχνουμε με το κουτάλι το τσίκνωμα ή αλλιώς σάλτσα κρεμμυδιών.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.