Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο – Ένα αυθεντικό ποντιακό πιάτο που είναι πολύ νόστιμο και γίνεται πολύ εύκολο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πασκιτάν είναι το ποντιακό μαλακό, ανάλατο τυρί με υπόξινη γεύση και γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση.

Διαλύεται τέλεια σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα όσο πυκνή ή ρευστή θέλουμε.

Σιρόν ένα ζυμαρικό χειροποίητο εμβληματικό της ποντιακής κουζίνας.

Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Από την Παρθένα Μισαηλίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ακρίτες Ν. Κρώμνης

Υλικά

20 σιρόν ή μια συσκευασία σιρόν

½ κιλό πασκιτάν ή στραγγιστό γιαούρτι

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

2 σκελίδες σκόρδο

Καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα ταψί τα σιρόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τα περιχύνουμε τόσο όσο να τα σκεπάσουμε.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Κατόπιν σε άλλο σκεύος διαλύουμε το πασκιτάν σε χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε μέσα το σκόρδα τριμμένο, ανακατεύουμε, τα αδειάζουμε στο σιρόν και το περιχύνουμε με καυτό αγελαδινό βούτυρο.

Πασπαλίζουμε με πάπρικα ή μπούκοβο.

Το σερβίρουμε ζεστό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 03-08-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021