Σαραγλάκια Μοναστηριακά – Μια ευλογία για ημέρες ξεχωριστές

Σαραγλάκια Μοναστηριακά

Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις στιγμές γαστρονομικής εμπειρίας και όχι μόνον που είχα στη Μονή Μονή Αγ.Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο Φωκίδας. Πέραν του πνευματικού έργου των μοναχών και το διακόνημα της μαγειρικής από τους πατέρες και ειδικά τον πατέρα Ισαάκ. Επίσης στη Μονή θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα από τυράκια απίθανα, ζυμαρικά μέχρι καλλυντικά φτιαγμένα από γάλα γαϊδούρας. Τα γαϊδουράκια θα τα συναντήσετε στο πίσω μέρος της μονής…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στη σκιά του μοναδικού καμπαναριού, εκεί μπροστά στο πεζούλι της εκκλησίας δοκίμασα τα ωραιότερα σαραγλάκια, ανώτερα από αυτά που είχα δοκιμάσει στην Κωνσταντινούπολη. Το σίγουρο είναι ότι συνετέλεσε το Παραδείσιο περιβάλλον του μοναστηριού, η φιλοξενία των μοναχών και τα λόγια του χαρισματικού Ηγούμενου Πατέρα Νεκτάριου Μουλατσιώτη.

Τα σαραγλάκια είναι από τα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Τα τραγανά σαραγλάκια είναι μοσχοβολιστά με αγνό βούτυρο και απίθανη επίγευση. Όταν μάλιστα τα καρύδια είναι φρέσκα και τραγανά και τα αμύγδαλα ελληνικής ποικιλίας όπως αυτά που δοκίμασα στο μοναστήρι, τότε η γεύση απογειώνεται. Πάντως ήταν διαχρονικά ένα γλυκάκι που ήταν το τρατάρισμα σε όλα τα σπίτια της Πόλης.

Η Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο

Εκεί μάλιστα χρησιμοποιούσαν βούτυρα εκλεκτά κλαριφιέ για ακόμα πιο βουτυρένια επίγευση. Συνήθως τα πασπάλιζαν με φιστίκι κελυφωτό της Ανατολής. Ανάλογα με την εποχή χρησιμοποιούσαν τους ανάλογους ξηρούς καρπούς φουντούκια που εκεί ήταν εξαιρετικής ποικιλίας.

Το μυστικό είναι ότι το ταψί πρέπει να είναι ζεστό σχεδόν καυτό που θα χρησιμοποιήσουμε και να αφήσουμε το βούτυρο να απορροφηθεί από το γλυκό πριν το βάλουμε στο φούρνο να σιγοψηθεί.  Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 150-170ο C για αρκετή ώρα. Οι πολίτισσες το αφήναν μέχρι και 2 ώρες.

Μπορούμε στα σαραγλάκια να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε ρολό, στριφογυριστά, να τα ψήσουμε όρθια ή πλαγιαστά όπως το κάναμε στο μοναστήρι.

Το σιρόπιασμα γίνεται όταν το σιρόπι και τα σαραγλάκια είναι ζεστά όχι όμως καυτά γιατί «λασπώνουν».

Τα σαραγλάκια σερβίρονται και δίπλα σε παγωτό καϊμάκι και είναι μούρλια.

Σαραγλακια Μοναστηριακά

Από τον πατέρα Ισαάκ, Μονή Αγ.Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ, Τρίκορφο Φωκίδας

Υλικά

Για 20 σαραγλάκια

500 γρ. φύλλο κρούστας

300 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένη

250 γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροσπασμένη

250 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.γ. κανέλα

250 γρ. βούτυρο εκλεκτό

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια νερό

3 φλιτζάνια ζάχαρη

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 βανίλια

Για το πασπάλισμα

Αμύγδαλα και καρύδια χοντροσπασμένα

Τρόπος Παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε  μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα

Σε τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας ένα-ένα.

Στρώνουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.

Απλώνουμε με κουτάλι, το 1/3 της γέμισης ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε τα φύλλα, από την στενή πλευρά τους, σφιχτά σε ρολό.

Το κόβουμε σε κομμάτια 40 εκατοστών ή μικρότερα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία άλλες 2 φορές, με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βάζουμε τα σαραγλάκια στο ταψί κατά σειρά κολλητά το ένα ρολό στο άλλο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C  για 1 ώρα.

Eτοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τη βανίλια και βράζουμε για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τα σαραγλάκια ζεστά και τα αφήνουμε να πιουν το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή καρύδια.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά τα φύλλα.