Σάμαλι της Σμαράγδας – Νοσταλγία και γεύση

Ένα γλυκό με γεύση ανατολής, που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο με τρόπο ειδικό, περιχύνεται με σιρόπι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σάμαλι προσομοιάζει με το ραβανί μόνο που περιέχει μαστίχα και καθόλου αυγά.

Η παράδοση θέλει το γλυκό να «γεννήθηκε» στη Δαμασκό και μάλιστα αντί νερό χρησιμοποιούν και ροδόνερο. Αργότερα το γλυκό σύμφωνα με τις γραφές συναντάται στη Σμύρνη και από εκεί στην Πόλη, που αρωματίστηκε με μαστίχα, που ήταν πολύτιμη.

Από εκεί ταξίδεψε στην Ελλάδα και δοξάστηκε. Το γλυκό πρωταγωνιστούσε κάποτε στα γιορτινά τραπεζώματα.

Η Σμαράγδα Σουγιουτζόγλου, πολίτισσα και μαγείρισσα μοναδική, ετοιμάζει το ωραιότερο σάμαλι και μας το σερβίρει συνήθως με παγωτό καϊμάκι… γεύση και αρώματα μοναδικά.

Η συνταγή της είναι πολύ εύκολη, όμως έχει δύο μυστικά το ένα είναι στην ανάμειξη των υλικών και το άλλο είναι στο ψήσιμο.

Οι ταξιδευτές μετέφερα το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη και αρωματίστηκε με την πολύτιμη μαστίχα.

Σάμαλι της Σμαράγδας

Από τη Σμαράγδα Σουγιουτζόγλου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

500  γρ.  σιμιγδάλι χοντρό

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

330 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 ½ ποτήρια χλιαρό νερό

1 κ.γ. μαστίχα Χίου, σκόνη

2 βανίλιες

2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1 φέτα λεμονιού

Για το γαρνίρισμα

25 ολόκληρα αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα

Τρόπος παρασκευής 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δύο σιμιγδάλια, τις βανίλιες, την μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε ακριβώς στο κέντρο το γιαούρτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό  πάνω στο γιαούρτι και ανακατεύουμε προσεκτικά, ώστε να μην ανακατευτεί πολύ το σιμιγδάλι με το μείγμα γιαουρτιού.

Μόλις ανακατέψουμε το γιαούρτι με το χλιαρό νερό και «ακουμπήσει» με το μπέικιν πάουντερ αφρίζει.

Αφού ρίξουμε όλο το νερό, τότε ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα σιμιγδάλι και ζάχαρη, απαλά.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα το ρίχνουμε στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνειά του με την μαρίζ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C

To μυστικό για το ψήσουμε χωρίς να σκληρύνει η πάνω επιφάνεια και να έχουμε δυσκολία στο κόψιμο κάνουμε το εξής. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει αυτό το ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το χαράζουμε  σε κομμάτια του σχήματος που μας αρέσει. Τετράγωνα ή διαγώνια.

Βάζουμε και πάλι το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να πάρει καφετί χρώμα.

Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη και τη φέτα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει το σιρόπι την πρώτη βράση. Μετά από 4 λεπτά το σιρόπι είναι έτοιμο, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να δέσει.

Μόλις το βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο ρίχνουμε όλο το σιρόπι.

Μόλις το γλυκό «πιει» όλο το σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.