Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται εκτός από τους μπακλαβάδες και με τα γαλατένια γλυκά της, τις αέρινες αρωματικές κρέμες της, το καζάν ντιπί, το μαλεμπί αλλά και το φουρνιστό ρυζόγαλο.
Η ιδιαίτερα στην γεύση προέρχεται από το γάλα που είναι εκλεκτό και πλούσιο, τις περισσότερες φορές βουβαλινό, από φάρμες βουβαλιών που εκτρέφουν τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία της Πόλης όπως το Saray και άλλα.
Το καλύτερο βέβαια ρυζόγαλο στην Πόλη το έχει το Sutis, το αγαπημένο μου που βρίσκεται στο Ταξίμ, άλλωστε είναι το πρώτο που επισκέπτομαι όταν βρίσκομαι εκεί.
Η διαφορετική γεύση του ρυζόγαλου προέρχεται εκτός από την εξαιρετική πρώτη ύλη, στην μαστίχα και στο νισεστές, που είναι πολύ ψιλό αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, που το χρησιμοποιούν ευρύτατα εκεί αντί του κορν φλάουρ. Την τελευταία στιγμή βάζουν και βούτυρο εκλεκτό, τις περισσότερες φορές βουβαλίσιο.
Τα φρέσκα καρύδια του φθινοπώρου ή τα φουντούκια που πασπαλίζουν το ρυζόγαλο επιλεκτικά δίνουν την δική τους καταπληκτική επίγευση.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο σε φουντούκια εξαιρετικής ποιότητας.
Η συνταγή του Sutis δική σας.
Ρυζόγαλο πολίτικο φουρνιστό
Από το περίφημο ζαχαροπλαστείο Sutis, Kωνσταντινούπολη
Υλικά
1 λίτρο φρέσκο γάλα πρόβειο, εξαιρετικό
Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ. νισεστέ, είναι το πολύ ψιλό αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο
Μισό κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
1 κ.σ. βούτυρο
Για το πασπάλισμα
Κανέλα σε σκόνη
Ξηρούς καρπούς
Τρόπος Παρασκευής
Βράζουμε το ρύζι με μισό ποτήρι νερό μέχρι να χυλώσει.
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Διαλύουμε το νισεστέ σε ένα ποτηράκι κρύο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε και σε 2 λεπτά ρίχνουμε το μείγμα του νισεστέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το ρυζόγαλο σε πυρίμαχα ατομικά μπολ και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε ρίξει λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250° για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ροδοψημένη κρούστα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε