Το ρυζόγαλο είναι μια νοσταλγική γεύση χαραγμένη στο DNA μας. Είναι ότι πρέπει για ένα ελαφρύ βραδινό ή ένα ελαφρύ γεύμα. Τελευταία επανήλθε δυναμικά και στο πρωινό μας.
Πολύ μου αρέσει το ρυζόγαλο της Λενιώς, γιατί χρησιμοποιεί κατσικίσιο γάλα, που είναι πολύ πιο ελαφρύ, εύπεπτο από το πρόβειο και το αγελαδινό και υψηλής διατροφικής αξίας. Η Λενιώ για να καλύψει εντελώς τη μυρωδιά του κατσικίσιο γάλακτος, που δεν αρέσει σε πολλούς, το αρωματίζει με λεμόνι και τζίντζερ και γίνεται Θεϊκό.
Πάντα το ρυζόγαλο τρώγεται δροσερό. Το μυστικό του είναι όταν το φτιάχνουμε και το βάζουμε να δροσίσει στο ψυγείο, ποτέ δεν βάζουμε την κανέλα, γιατί θα υγρανθεί και η εικόνα δεν είναι ωραία. Με κανέλα πασπαλίζουμε το ρυζόγαλο πριν το σερβίρουμε.
Αξίζει να εντάξουμε το ρυζόγαλο με γάλα κατσικίσιο στη διατροφή μας και μάλιστα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή και αν θέλουμε αντί για λεμόνι χρησιμοποιούμε πορτοκάλι, όπως μου αρέσει να το απολαμβάνω.
Πάντως αυτό το ρυζόγαλο έχει τρία συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας γάλα κατσικίσιο, τζίντζερ και λεμόνι.
Η συνταγή δική σας.
Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα και λεμόνι
Από τη Λενιώ Λαμπίρη, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 λίτρο κατσικίσιο γάλα
130 γρ. ρύζι γλασέ
Μισό φλιτζάνι νερό
5 κ.σ. ζάχαρη
Μισή κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
Φλούδα από 1 λεμόνι, χωρίς τη λευκή σάρκα
Για το πασπάλισμα
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο ή κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι με δροσερό νερό τρεχούμενο.
Σε κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Τότε προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και τη φλούδα λεμονιού.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αν τυχόν «πιάσει» το γάλα στον πάτο αλλάζουμε αμέσως κατσαρόλα για να μην μυρίσει το ρυζόγαλο.
Για να χυλώσει το ρυζόγαλο χρειάζονται 20-25 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
Μετά από 2 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε σε 6 μπολάκια ατομικά, τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δροσίσει.
Το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με κανέλα ή με ξύσμα λεμονιού.