Ροδακινόπιτα αναποδογυριστή – Βελούδινη και νόστιμη

Ροδακινόπιτα αναποδογυριστή - Βελούδινη και νόστιμη

Τα ροδάκινα μόλις κάνουν την εμφάνισή τους και μια ωραία πίτα σαν τάρτα είναι ότι καλύτερο, νόστιμη

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι εύκολη να γίνει και χρησιμοποιούμε για να την αρωματίσουμε μαστίχα, λικέρ πορτοκαλιού, καστανή ζάχαρη και κανέλα.

Πολύ μου άρεσε το πρωινό με σπιτικές γεύσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο στην καρδιά της Υπάτης, σε απόσταση αναπνοής από τα λουτρά.

Μπράβο και στις δύο αδελφές Αλεξάκη που κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν όμορφη την πόλη τους και να αποκτήσει και πάλι την αίγλη του χθες.

Ροδακινόπιτα αναποδογυριστή 2

Ροδακινόπιτα αναποδογυριστή

Από την Ιουλία Αλεξάκη, ξενοδοχείο Alexakis, Υπάτη

Υλικά

5 φρέσκα ροδάκινα αρωματικά

4 κ.σ. ζάχαρη

2 φρέσκα αυγά

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ γιαούρτι

50 γρ. αμυγδαλόψιχα, χοντροσπασμένη

Μισό κ.γλ. μαστίχα, σε σκόνη

Μισή κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

2 κ.σ μπράντυ ή λικέρ πορτοκαλιού

Ροδακινόπιτα αναποδογυριστή 1

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά και καθαρίζουμε τη φλούδα από τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα και τη στρώνουμε με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

Πασπαλίζουμε τα ροδάκινα και από τις δύο μεριές με το μίγμα της κανέλας και της ζάχαρης και τα αραδιάζουμε στο ταψί ακτινωτά μέχρι να καλυφθεί η βάση του.

Χτυπάμε με το σύρμα στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τις δύο κουταλιές κρυσταλλική και 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το μπράντυ και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το αλάτι ανακατεύοντας.

 Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο. Αδειάζουμε με την βοήθεια της μαρίζ τη ζύμη πάνω στα ροδάκινα και στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά.

Με ένα μαχαίρι ελέγχουμε αν ψήθηκε η ροδακινόπιτα γιατί αν βγει καθαρό είναι εντάξει διαφορετικά την αφήνουμε στο φούρνο λίγο ακόμα.

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον να κρυώσει.

Την αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα και τη σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό βανίλια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 24-06-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020