Προζυμένια Βασιλόπιτα Ανδριώτικη – Παραδοσιακή γεύση … για την «πρώτη του χρόνου»

Προζυμένια Βασιλόπιτα
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Άνδρος είναι από τα πολύ όμορφα και αγαπημένα μου νησιά. Η αλήθεια είναι ότι έχω δουλέψει αρκετά για την προώθηση του νησιού, αφού το ξενοδοχείο Παράδεισος, ανήκει στον όμιλο Μαντζαβελάκη, που εργαζόμουν για 15 χρόνια και έχω μόνον εξαιρετικές αναμνήσεις. Έτσι το νησί και τους ανθρώπους τους γνωρίζω πολύ καλά.

Ο καλύτερος ζαχαροπλάστης μακράν… είναι ο Βαγγέλης Λυγίζος, μακάρι να άνοιγε ένα ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα… να το έχουμε κοντά μας. Τα γλυκά του είναι άξια να αγαπηθούν και η πρώτη ύλη εξαιρετική. Τα καλοκαίρια, τα γλυκά του εξαντλούνται από νωρίς το πρωί, πρώτο μέλημα λοιπόν των Ανδρείων, που φθάνουν στη Χώρα από το Λονδίνο, συνήθως αφού η Άνδρος είναι το νησί των εφοπλιστών, συναγωνιζόμενο τη Χίο. Το χειμώνα ο Βαγγέλης στέλνει ακόμα και στο Λονδίνο τα ονειρικά γλυκά του. Το millefeuilles του είναι το καλύτερο που έχω δοκιμάσει, το αναζητούσα επίμονα μόλις ξυπνούσα, αφού μέχρι τις 11 το πρωί εξαντλείται…

received 1443812012455786

Ο Βαγγέλης είναι εξαιρετικός τεχνίτης και άνθρωπος ευγενέστατος πάντα με το χαμόγελο. Γλυκά του έχω παρουσιάσει πολλές φορές σε αφιερώματα που έχω κάνει στην Άνδρο. Η βασιλόπιτα του είναι εξαιρετική, την δοκίμασα μου άρεσε και ζήτησα τη συνταγή για τους φίλους του emvolos.gr.

Τη βασιλόπιτα μπορούμε να την διακοσμήσουμε και με μικρά στολίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να την τυλίξουμε επίσης με κορδέλες. Μόνον μην ξεχάσετε να βάλετε τη λίρα αφού κρυώσει η βασιλόπιτα.

Προζυμένια Βασιλόπιτα Ανδριώτικη 1

Προζυμένια Βασιλόπιτα Ανδριώτικη

Από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Βαγγέλη Λυγίζο, Χώρα Άνδρου

Υλικά

Για το προζύμι

50 γρ.  μαγιά

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  κοσκινισμένο

300 ml νερό εμφιαλωμένο

Για το τσουρέκι

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό εκλεκτό

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

8 κρόκους από φρέσκα αυγά

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια, κοσκινισμένο

Κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

σουσάμι

 

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά,  προσθέτουμε και άλλο νερό και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 με 3 ώρες.

Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μπεν μαρί και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα.

Προσθέτουμε στο προζύμι το γάλα με τη ζάχαρη που το έχουμε κατεβάσει από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο κανέλα σε σκόνη και λίγο αλάτι και όλα μαζί να χτυπάμε με το γάντζο στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και μόλις απορροφήσει όλο το αλεύρι ρίχνουμε το βούτυρο σιγά σιγά.

Το χτυπάμε μέχρι να κορδάρει, να γίνει σαν σχοινιά, και αποσύρουμε από τον κάδο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Πλάθουμε την βασιλόπιτα δίνοντας το σχήμα και το μέγεθος που μας αρέσει.

Αλείφουμε με το αυγό όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε σουσάμι.

Φτιάχνουμε το decor που μας αρέσει την χρονιά ή άλλα σχηματάκια με την ζύμη.

Βάζουμε τη βασιλόπιτα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 28-12-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου 2020