Μια γεύση παραδοσιακή και γνήσια αντιπροσωπευτική ρουμελιώτικη, είναι η προβατίνα με πιλάφι. Γεύση δυναμική και αξέχαστη, που γνώρισα μέσα από ένα ταξίδι αναμνήσεων στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Σε κάθε περιοχή που ταξιδεύω, πάντα ψάχνω ιδιαίτερες γεύσεις που ξεχωρίζουν ως τοπικές σπεσιαλιτέ. Έτσι και στην ορεινή Ναυπακτία, όταν επισκεφτήκαμε το πανέμορφο τούτο μέρος, δοκιμάσαμε αυτό το φαγητό και εννοείται πως τέτοιες συνταγές δεν αφήνω να ..ξεφύγουν.
Αυτή είναι που σας παρουσιάζω. Όλη η νοστιμιά κρύβεται στο πιλάφι που γίνεται με τον ζωμό του κρέατος που δένει αρμονικά το σύνολο.
Προβατίνα με πιλάφι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κιλό προβατίνα σπάλα σε μερίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο
χυμό από 2 λεμόνια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
ρύζι (όσο θέλετε, εγώ έβαλα δύο φλιτζάνια τσαγιού)
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Δίνουμε μια βράση το κρέας με μπόλικο νερό για να κάνουμε και το πιλάφι μας.
Στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας.
Προσθέτουμε το ζωμό να σκεπαστεί αρκετά (γιατί θέλει δυο ώρες βράσιμο), το χυμό λεμονιού και τα δαφνόφυλλα.
Σκεπάζουμε και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι λίγο πριν το τέλος.
Παράλληλα κάνουμε το πιλάφι μας με τον ζωμό που κρατήσαμε.
Μπορείτε αντί για πιλάφι να το σερβίρετε με μακαρόνια βρασμένα στο ζωμό του ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ (γούστα είναι αυτά).
Εννοείται ένα καλό κρασάκι για συνοδεία απαραίτητο.
Μπορείτε να τρίψετε επάνω κεφαλοτύρι ή να το συνοδέψετε με φέτα τυρί.