Η φίλη μου Μαρία Εκμεκτσίογλου, διάσημη chef μας γνώρισε της Πόλης τα καλύτερα μέσα από τις τηλεοπτικές της εκπομπές και τα βιβλία της. Της ζήτησα τη συνταγή για το υπέροχο τσουρέκι της και μου την έδωσε για να την μοιραστώ μαζί σας.
Η Μαρία είναι χαρισματική και οι γευστικές της δημιουργίες έχουν άρωμα, χρώμα και γεύση «που απογειώνει».
Κάθε επίσκεψη στα εστιατόριά της, είτε στη Κωνσταντινούπολη στο Etiler Maria’s restaurant, είτε στην Αθήνα, στο Maria’s restaurant στο Καλαμάκι, μας χαρίζουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Κάθε πιάτο έχει να σου διηγηθεί τη δική του ιστορία. Η Μαρία γνωρίζει καλά και την τέχνη της ζωής και την τέχνη της φιλοξενίας για αυτό το λόγο είναι και τόσο αγαπητή.
Βρήκα πολύ αγαπησιάρικο το χαρακτηρισμό για το τσουρέκι της. « Αν η ευτυχία είχε άρωμα τότε θα ήταν το τσουρέκι, το μαχλέπι, ο κακουλές και η μαστίχα έτσι και ενωθούν με τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο και το τριμμένο πορτοκάλι δημιουργείτε η συνταγή της ευτυχίας».
Ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου.
Πολίτικο Tσουρέκι του Πάσχα
από τη διάσημη chef Μαρία Eκμεκτσίογλου, Kωνσταντινούπολη
Yλικά
Για το προζύμι
20 γρ. μαγιά φρέσκη
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο
μία τσιμπιά αλάτι
Για τη ζύμη
3 φρέσκα αυγά, αν είναι μικρά 4
1 νεροπότηρο ζάχαρη, αν το θέλετε γλυκό 1,5 ποτήρι
1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα, πλήρες
150 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 κ.γ. μαχλέπι
2 κ.γ κακουλέ ή αλλιώς κάρδαμο
5 σταγόνες μαστίχα χιώτικη, κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη
Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι
5 νεροπότηρα αλεύρι κοσκινισμένο
Για το πλάσιμο
5 γρ. βούτυρο
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο μαχλέπι
φιλέ αμύγδαλου
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το προζύμι.
Σε μπασίνα βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι ανακατεύοντας.
Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσουν και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και στο προζύμι ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα και το μισό βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας τα χέρια με το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
Παίρνουμε τον αέρα του, με ελαφρές κινήσεις και χωρίζουμε σε μπαλάκια το ζυμάρι μας.
Πλάθουμε σε κορδόνια στο μέγεθος που θέλουμε να φτιάξουμε τις πλεξούδες.
Πλέκουμε τις πλεξούδες και δημιουργούμε το τσουρέκι και του δίνουμε το τελικό σχήμα.
Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό ανακατεμένο με μαχλέπι. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και βάζουμε ένα κόκκινο αυγό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 -170οC για 40 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν ροδοκοκκίνησε το τσουρέκι και ψήθηκε μέχρι μέσα και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να υγρανθεί.