Το φθινόπωρο με τις πρώτες δροσιές μας χαρίζει λαχανικά και φρούτα ιδιαίτερα. Η άφιξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί την παρουσία της κολοκύθας στα μανάβικα. Ωραίες εικόνες με τις κολοκύθες των παραμυθιών που έχω πολλές φορές «αιχμαλωτίσει» με τον φωτογραφικό μου φακό.
Ένα πανεύκολο γλυκό με πολύ χρώμα αυτό το ζωηρό πορτοκαλί και καρύδια. Βέβαια στην Κωνσταντινούπολη το σερβίρουν και με καϊμάκι οπότε η γεύση απογειώνεται…
Νοσταλγικές αναμνήσεις με το γλυκό σε μπακιρένια ταψιά στο εστιατόριο του πολύ αγαπημένου μου ατμοσφαιρικού ξενοδοχείου Armada, ωραίες συζητήσεις και από την μια ο Βόσπορος και από την άλλη η Αγιά Σοφιά που θαρρείς ότι θα την ακουμπήσεις…
Στο ξενοδοχείο συνηθίζουν στο δειλινό να παρουσιάζουν ένα πλούσιο μπουφέ με όλα τα ανατολίτικα γλυκά καφέ και τσάι μήλο ή τριαντάφυλλο. Η γαστρονομία σε όλο της το μεγαλείο.
Τα πλοία να περνούν μπροστά μας και οι γλάροι τα συνοδεύουν και βέβαια όλο και τσιμπούν κάποιο ψαράκι.
Μοναδικές στιγμές …
Πολίτικο Γλυκό Κολοκύθας
Από το Armada Hotel, Παλιά Πόλη Κωνσταντινούπολη
Υλικά
1 κολοκύθα, 3 κιλά καθαρό βάρος
1200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μισό ποτήρι νερό
2 ξύλα κανέλας
8 γαρύφαλλα
Για το φινίρισμα
250 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
Κανέλα σε σκόνη
Γιαούρτι ή κρέμα σαντιγί ή καϊμάκι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τη φλούδα της κολοκύθας και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια των 5 cm.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βαθύ βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και την πασπαλίζω με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλα. Σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε όλο το βράδυ, για να λιώσει η ζάχαρη και να ποτίσει η κολοκύθα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά.
Βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε προσεκτικά και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με καρύδια, κανέλα και μόλις κρυώσει σερβίρουμε με κρέμα σαντιγί, γιαούρτι και το απίθανο πολίτικο καϊμάκι.