Έρευνες: Ίσως και 4ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσοι εργάζονται τον τομέα των ερευνών και των δημοσκοπήσεων, βλέπουν ως εξαιρετική πιθανότητα να είναι δεύτερο κόμμα το ΠαΣοΚ, στο επόμενο «κύμα» εκείνων που θα δημοσιευτούν. Ταυτοχρόνως, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί με διψήφια ποσοστά το ΚΚΕ και μονοψήφια ο ΣΥΡΙΖΑ!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε: Πριν την τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά εξελίχτηκε σε διάσπαση, οι έρευνες έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 13%, το ΠαΣοΚ μια μονάδα πίσω και το ΚΚΕ κοντά στο 8%. Ήταν επίσης ορατό, ότι δυνάμεις της Αριστεράς προσανατολίζονταν προς το ΚΚΕ, είτε ευκαιριακά είτε λόγω συμπάθειας. Να τονίσουμε και να προβλέψουμε ότι το ΚΚΕ –στη βάση των στοιχείων- μάλλον δεν θ’ αργήσει να λάβει δημοσκοπικά το μεγαλύτερο ποσοστό του μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, το 1991. Συντελεί σ’ αυτό κι η άγνοια σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, για την πραγματική διάσταση του ΚΚΕ.

Η ουσία είναι, ότι όλες οι έρευνες, σχεδόν όλων των εταιρειών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. Εξ ου κι η διαφαινόμενη ενίσχυση του ΚΚΕ από την συνεχιζόμενη αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις έρευνες είναι φανερό ότι όσοι επιθυμούν να σταθούν ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (Ομπρέλα κλπ) είναι κι οι ίδιοι ενοχοποιημένοι στην κοινή γνώμη, είτε επειδή συμμετείχαν στην χείριστη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε επειδή υποτάχθηκαν στον καιροσκοπισμό/λαϊκισμό του Τσίπρα και τη συνεργασία με την Λαϊκή Δεξιά κι Ακροδεξιά!

Κάτι ακόμη: ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στις εκλογές, 930 χιλιάδες άνθρωποι. Οι οποίοι βίωσαν μια συντριπτική ήττα, μη αναμενόμενη στο εύρος της. Τώρα με νέο πρόεδρο, είναι εξακολουθητικά πτωτική η πορεία του, αφού εξακολουθεί να έχει δίπλα του το απολύτως παλιό και πολιτικά καιροσκοπικό , που ήταν υπεύθυνο για τις συνεχόμενες ήττες. Πάντως, σημαντικό ποσοστό αυτών των ψηφοφόρων, δείχνει να τηρεί αποστάσεις.

Να τονίσουμε κι αυτό: Όσοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται ότι οδηγούνται πλειοψηφικά στην γκρίζα ζώνη και λιγότερο προς ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ενώ φτάνουν και στη ΝΔ!

Κάτι ακόμη: Η κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνοδεύεται ουσιαστικά με την ανάδειξη κάποιου νέου ισχυρού πόλου. Θα έχουμε δε στις νέες δημοσκοπήσεις το πρωτόγνωρο φαινόμενο, ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, θα συγκεντρώνουν λιγότερα ή έστω ίσα ποσοστά με τα αντίστοιχα της ΝΔ. Δεν έχει συμβεί ποτέ και αυτό δεν οφείλεται στον οργανισμό της ΝΔ αλλά στην εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει ο Μητσοτάκης. Απόδειξη ότι ο ίδιος απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής, σημαντικά μεγαλύτερα του κόμματός του.

Ταυτοχρόνως, άλλη μια διαπίστωση φαίνεται να είναι το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να βρεθεί δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, αλλά ουσιαστικά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.

Κάτι τελευταίο: Στις νέες έρευνες, θα είναι πάλι ορατή η απαίτηση της κοινωνίας για ισχυρές μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη, Υγεία, Παιδεία,  Δημόσια Διοίκηση και ακρίβεια, ακόμη κι αν απαιτηθούν ρήξεις.

Εν αναμονή λοιπόν. Κι επιβεβαίωση των πρώτων δεδομένων που αναφέραμε.

Προηγούμενο άρθροΠολίτικο Γλυκό Κολοκύθας – Ένα όνειρο άμεσα πραγματοποιήσιμο…
Επόμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2023
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.